Hlavní obsah

Akcie Avastu prudce padají

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie Avastu ve středu dopoledne prudce padaly na pražské i londýnské burze. V Praze po 15. hodině odepisovaly 6,2 procenta na 137 korun za kus. V Londýně ve stejnou dobu ztrácely 4,7 procenta na 459,20 pencí za kus. Akcie české antivirové společnosti klesají už druhý den v důsledku skandálu kolem možného prodeje dat uživatelů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Akcie Avastu

Článek

Hodinu a půl po otevření pražské burzy byl propad ještě dramatičtější. Akcie v 10:30 odepisovaly 9,6 procenta na 132 korun za kus.

Cenné papíry Avastu prudce klesaly už v úterý. V Praze za celý den odepsaly 9,32 procenta, v Londýně 9 procent.

Jumpshot, dceřiná společnost Avastu, čelí podezření, že prodává data stovek milionů uživatelů antiviru firmám jako Google, Microsoft nebo Pepsi za miliony dolarů.

Avast údajně prodává data svých uživatelů

Bezpečnost

Jumpshot má podle webů Motherboard a PCMagzájemcům nabízet informace o každém vyhledávání, kliknutí, nákupu, a to na všech webových stránkách.

Motherboard a PCMag se podařilo získat data zahrnující vyhledávání v Google, GPS souřadnice, návštěvy LinkedIn, videa na YouTube a návštěvy pornografických stránek.

Data sice neobsahují osobní data uživatelů, podle webů ale experti tvrdí, že by vzhledem k množství sebraných dat bylo možné uživatele odanonymizovat.

Zakladatelem je šestý nejbohatší Čech

Avast vyvíjí stejnojmenný antivirový program. Společnost v roce 1988 založili čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, kteří se podle časopisu Forbes drží mezi deseti nejbohatšími Čechy.

Jmění šestého nejbohatšího Čecha Baudiše podle žebříčku činí 38 miliard korun. Majetek devátého nejbohatšího Čecha Kučery Forbes vyčíslil na 22 a půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám