Hlavní obsah

Agrofertu loni stouply tržby na rekord, zisk ale klesl o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Skupině Agrofert podnikatele a zároveň budoucího ministra financí Andreje Babiše narostly v loňském roce nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 236 miliard korun. Hrubý zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend naopak poklesl o 26 procent na 5,7 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných výsledků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš.

Článek

Růst tržeb byl z větší části dosažen nově začleněnými společnostmi. Z nich se dařilo především německým pekárnám Lieken, mediální skupině Mafra, výrobci a dodavateli zemědělských technologií Farmtec a producentovi dřevěných obalů Jilos, uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Pokles výsledku byl zčásti způsoben mimořádnou tvorbou opravných položek k dlouhodobému majetku ve výši přibližně 1,2 miliardy korun,“ řekl Hanzelka. Zatímco chemická část koncernu zaznamenala pokles výkonnosti, v zemědělství, potravinářství a lesnictví se hospodaření skupiny meziročně zlepšilo. Koncern loni investoval více než 13 miliard korun, z čehož více než pět miliard tvořily finanční investice.

Hrubý provozní zisk (EBITDA) loni vzrostl o 400 miliónů korun na 13,3 miliardy. Na nárůstu tohoto ukazatele se nejvýrazněji podílely pekárny Lieken. Celková výše čerpaných bankovních úvěrů ke konci roku činila 25 miliard korun. Meziročně vzrostla o sedm procent. Navýšení krátkodobého finančního majetku dosáhlo 6,2 procenta na 5,3 miliardy korun. Počet zaměstnanců firem patřících do skupiny během loňska vzrostl o 5700 na téměř 34 000.

Skupina Agrofert zastřešuje přes 200 subjektů a řadí se k největším firmám v ČR. Babiš, který se má stát v nové vládě vicepremiérem a ministrem financí, v tomto týdnu oznámil, že v čele své firmy končí. Ve funkci předsedy představenstva jej nahradí šéf chemičky Deza Zbyněk Průša. [celá zpráva]

Jediným majitelem Agrofertu však Babiš nadále zůstává. Kvůli tomu bude podle politických konkurentů jako ministr financí ve střetu zájmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš si podepsal výpověď v Agrofertu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který by se ve vládě Bohuslava Sobotky měl stát ministrem financí, končí ve vedení společnosti Agrofert, kterou založil. Babiš...

Výběr článků

Načítám