Hlavní obsah

Agentura Moody’s srazila rating největších kyperských bank

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kypr zabředl ještě více do problémů ve spojitosti s dluhovou krizí, která tuto ostrovní zemi pevně svírá. Mezinárodní ratingová agentura Moody’s totiž poslala rating tří největších kyperských bank ještě hlouběji do spekulativního pásma.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo agentury Moody’s

Článek

Jak informovala agentura AP, za tímto krokem stojí nejistota ohledně dalšího vývoje jednání o záchranném úvěru s mezinárodními věřiteli. Rating tří největších bank – Bank of Cyprus, Laiki Bank a Hellenic Bank – se dostal na stupeň Caa2. Moody’s navíc varovala, že ve hře je jeho další snížení.

Lépe na tom není ani rating samotného Kypru. Minulý týden ho totiž opět Moody’s srazila rovnou o tři stupně na Caa3.

Podle ratingové agentury stále není jasné, jak budou vypadat podmínky záchranného plánu ze strany Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu a kdy bude pomoc podepsána.

Navíc zvýšené riziko bankrotu tohoto středomořského ostrova by mohlo způsobit značné komplikace tamním bankám, a to i v případě, pokud by obdržely záchrannou finanční injekci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám