Hlavní obsah

Agentura Fitch zhoršila ratingový výhled Česka

Aktualizováno

Agentura Fitch zhoršila ratingový výhled České republiky. Ve svém nejnovějším hodnocení dlouhodobého cizoměnového dluhu ČR, jež vydala v pátek v noci, sice rating ponechala na stupni AA-, jeho výhled ovšem změnila ze stabilního na negativní. Zhoršení ratingu by znamenalo, že se Česku citelně zdraží dluh. Agentura Česku naposledy zhoršila rating v roce 1997.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snížení očekávaného hospodářského růstu, velmi silné inflační tlaky a velká závislost na dovozu ruských energií. To jsou hlavní důvody toho, proč analytici Fitch zhoršili ratingový výhled Česka a proč varuje před budoucím snížením ratingu.

„V dubnu dosahovala kapacita skladování plynu 28 procent, což pokrývá jen 11 procent roční poptávky. Česká republika postrádá spolehlivé možnosti, jak v krátké době rychle nahradit ruské dodávky plynu,“ uvádí například Fitch k problému ohledně energetických dodávek.

Agentura dále upozorňuje, že kvůli výdajům na protiinflační opatření a na pomoc spojenou s ukrajinskými uprchlíky budou veřejné finance Česka významně zatížené. V důsledku toho Fitch očekává, že se schodek veřejných financí letos zvýší místo původně odhadovaných 4,5 procenta HDP na 5,1 procenta HDP.

Letošní růst HDP bude jen 0,8 procenta, inflace přes 13 procent, odhaduje ČNB

Ekonomika

Potenciální trvalejší výpadek dodávek ruských energií, jež by mohl vyvolat recesi, by pak v kombinaci s rostoucí inflací mohlo vést ke snížení ratingu, varuje agentura. Za další nebezpečný faktor v tomhle ohledu pak považuje i trvalý nárůst dluhu vládních institucí ve střednědobém horizontu.

„Agentura Fitch naposledy Česku zhoršila rating v listopadu roku 1997. O rok později, v listopadu 1998, jej zhoršila také další ze světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s. Od té doby nikdy žádná ze tří světově významných agentur, tedy ani Moody’s, Česku hodnocení dlužnické bonity nezhoršila,“ poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zhoršení ratingového výhledu podle něj znamená, že Česko si na mezinárodních trzích bude muset půjčovat za vyšší úrok.

Reklama

Výběr článků

Načítám