Hlavní obsah

Afghánistán nebude moci čerpat zdroje, zní z MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu uvedl, že Afghánistán nebude moci čerpat ze zdrojů MMF kvůli nejasnostem ohledně uznání tamní vlády poté, co prakticky celou zemi i Kábul ovládlo radikální islamistické hnutí Tálibán. Oznámila to agentura Reuters, podle níž země nemá přístup ani k novým nouzovým rezervám, takzvaným zvláštním právům čerpání (SDR).

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v ulicích Kábulu

Článek

„Mezinárodní měnový fond se jako vždy řídí názory mezinárodního společenství,” sdělil v prohlášení mluvčí organizace. „V současné době v mezinárodním společenství není dostatečně jasno ohledně uznání vlády v Afghánistánu. V důsledku toho země nemá přístup k SDR nebo jiným zdrojům MMF,” poznamenal.

Tálibán: V Afghánistánu rozhodně nebude demokracie

Blízký a Střední východ

Tálibán nečekaně rychle ovládl Afghánistán a v zemi ve středu pokračovala třetím dnem mnohdy chaotická evakuace cizinců i Afghánců z kábulského letiště. Tisíce lidí se tam uchýlily ve snaze opustit zemi. Tálibán opakovaně ujišťuje, že si přeje mír, že se ho není třeba obávat a že chce vytvořit širokou koalici. Dnes se nicméně objevila informace o protitálibánské demonstraci, proti které bojovníci hnutí tvrdě zasáhli a několik lidí zemřelo.

Ne všichni se Tálibánu podvolili. Jedna malá provincie vyhlásila odboj

Zahraniční

Světová zdravotnická organizace (WHO) mezitím vyzvala světové společenství, aby zabránilo přerušení humanitární pomoci Afghánistánu, a upozornila, že afghánský zdravotnický systém je zranitelný a zůstává terčem útoků. Některé státy, které se podílely na humanitární pomoci, jsou nyní zdrženlivé, podotkla agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám