Hlavní obsah

Tlustý: rozpočet letos skončí schodkem až 100 mld.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí (MF) Vlastimil Tlustý (ODS) ve středu řekl, že schodek letošního rozpočtu může být až 100 mld. Kč kvůli nižšímu aktuálnímu odhadu výběru daní. Původně schválený deficit státního rozpočtu na letošní rok přitom činil 74,4 mld Kč.

Článek

Ministr Tlustý na tiskové konferenci po zasedání vlády novináře seznámil se zprávou o plnění rozpočtu za prvního půl roku 2006.

Deficit státního rozpočtu se podle původních odhadů MF měl vyšplhat až na 90 mld. Kč kvůli zvýšení výdajů na úhradu záruky ČNB a kvůli vyšším výdajům na důchody v celkové výši 25 miliard korun. [celá zpráva] Původně se také předpokládalo, že stát vybere na daních o 10 miliard korun více.

"Nyní se ale ukázalo, že červnový odhad MF ohledně zvýšení daňových příjmů o 10 mld. Kč nebude naplněn, odhady počítají spíše s tím, že stát na daních letos získá o 2,5 miliardy korun méně, než plánoval. Takže se deficit státního rozpočtu vyšplhá až na 100 mld. Kč, " dodal Tlustý.

Nižší výběr daní je podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) způsoben větším dopadem společného zdanění manželů a zavedením daňových paušálů pro živnostníky do státního rozpočtu, než se čekalo. "Polepšili si rodiny s dětmi a živnostníci na úkor příjmů státního rozpočtu," sdělil ČTK Sobotka.

"Varování, že by letošní deficit státního rozpočtu mohl překročit 100 miliard korun, není bleskem z čistého nebe. Klesající dynamiku daňových příjmů je možné pozorovat již několik měsíců," řekl Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Nečas: veřejné finance jsou v krizi

"Minulá vláda roztočila spirálu deficitního financování, deficity státních rozpočtů tři roky po sobě přesáhnou částku 100 mld. Kč, veřejné finance jsou v krizi," řekl na tiskové konferenci ministr práce Petr Nečas (ODS). "Jakákoli vláda musí provést zásadní reformy výdajů, v sociální i důchodové oblasti," dodal Nečas.

"Lhali nám ráno, lhali nám v poledne, lhali nám večer," řekl na adresu bývalé Paroubkovy vlády dosluhující premiér Mirek Topolánek (ODS) a parafrázoval tak nedávné výroky maďarského socialistického premiéra Ference Gyurcsánye.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám