Hlavní obsah

Nejmocnější podnikatelkou světa je Francouzka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmocnější podnikatelkou světa se v každoročním žebříčku amerického časopisu Fortune letos stala ředitelka společnosti Alcatel Lucent Patricia Russová z Francie. Francouzkám patří i další dvě místa v žebříčku, v první desítce je nicméně i Číňanka. Oddělený americký žebříček vede ředitelka společnosti PepsiCo Indra Nooyiová.

Článek

"Sedm nových jmen a silné zastoupení Francie a Číny ukazuje, že byznys se otevírá ženám, a to velmi rychle," píše v komentáři Fortune. Na prvních třech místech globálního žebříčku jsou ženy, které řídí francouzské podniky, z nichž všechny jsou i v žebříčku 500 největších firem světa.

Letošní rok je výjimečný i v tom, že z prvních tří nejmocnějších žen jsou dvě v tomto žebříčku absolutními nováčky, včetně Russové. Ještě loni v žebříčku vůbec nefigurovala a letos je první. Od roku 1998 se však objevuje v americkém žebříčku.

Nejmocnější podnikatelky ve světě (mimo USA)
podnikatelkafirmazemě
1. Patricia RussováAlcatel LucentFrancie
2. Anne LauvergeonováArevaFrancie
3. Anne-Marie IdracováSNCFFrancie
4. Linda CookováRoyal Dutch ShellNizozemsko
5.Marjorie ScardinováPearsonBritánie
6. Sie Čchi-chuaBaosteel GroupČína
7.Marina BerlusconiováFininvestItálie
8.Nancy McKinstryováWolters KluwerNizozemsko
9. Ana Patricia BotínováBanestoŠpanělsko
10.Mary MaLenovoČína

Russová je šéfkou firmy, která právě prochází procesem fúze. Až ji dokončí, vznikne z ní jeden z největších telekomunikačních koncernů na světě. V Paříži sídlí i firmy Areva a SNCF, v jejichž čele stojí druhá a třetí podnikatelka světa.

Nové přírůstky jsou i z Ruska, a to ředitelka společnosti Basic Element Gulžan Moldažanová. Z žebříčku vypadly Japonky Tomojo Nonakaová z firmy Sanyo a Fumiko Hajašiová, která vedla společnost Daiei. Letos už ve funkcích ředitelek nejsou, i když obě v podniku zůstaly jako předsedkyně správních rad.

Nejmocnější podnikatelky v USA
podnikatelkafirma
1. Indra NooyiováPepsiCo
2. Anne MulcahyováXerox
3.Meg WhitmanováeBay
4. Pat WoertzováArcher Daniels Midland
5. Irene RosenfeldováKraft Foods
6. Brenda BarnesováSara Lee
7. Andrea JungováAvon
8.Oprah WinfreyováHarpo
9. Sallie KrawcheckováCitigroup
10. Susan ArnoldováProcter & Gamble
zdroj: Fortune

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám