Hlavní obsah

Česká spořitelna v problémech, lidé stáli ve frontách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli hrozbě vytunelování účtů prostřednictvím internetového bankovnictví Česká spořitelna (ČS) o víkendu vylepšovala svůj počítačový systém. Poté však nastalo zpoždění všech operací. V pobočkách se v pondělí i v úterý dopoledne tvořily fronty. Nyní by již měly systémy banky pracovat normálně. Informoval o tom Radiožurnál.

Článek

"Upgrade našich systémů provádíme často. Bohužel v jeho rámci došlo k této chybě. Nyní by vše mělo být již v pořádku," uvedla tisková mluvčí ČS Klára Gajdušková s tím, že klientům se banka omlouvá.

Na pobočky míří také víc klientů než obvykle. Klienti chtějí poradit s nově spuštěným vyšším zabezpečením internetového bankovnictví a rovněž reagují na dopis, kterým je banka vyzvala ke změně smluv u investičních produktů.

Účty jsou stále v ohrožení

Česká spořitelna zareagovala na možné vytunelování účtů svých klientů přes internetové bankovnictví tím, že od října zpřísnila přístup k internetovému bankovnictví. Uživatelé budou muset všechny platby autorizovat prostřednictvím SMS, banka také všem klientům pošle nový bezpečnostní kód a začne monitorovat změnu čísla jejich mobilního telefonu. [celá zpráva]

Varianty zabezpečení Internetbankingu ČS:

  • Základním způsobem je klientské číslo a heslo v kombinaci s nastavením denního limitu a automatického zasílání informačních SMS zpráv po každém zadání aktivní transakce a při změně zůstatku.
  • Nejvyšší úroveň zabezpečení poskytuje digitální podpis prostřednictvím klientského certifikátu uloženého na čipové kartě.
  • Bezpečnostním prvkem, který banka zavedla v červenci 2005, je tzv. autorizační SMS. Klient při zadání platby přes Internetbanking, která převyšuje jeho uživatelský limit, obdrží na mobilní telefon speciální SMS s detaily transakce a autorizačním kódem pro potvrzení operace.
  • Od září 2005 pak mohou klienti využívat tzv. grafické klávesnice, kterou využijí pro přihlášení do aplikace Internetbanking. Tento způsob přihlášení eliminuje možnost zneužití osobních údajů prostřednictvím SPY programů.

České bankovnictví bude muset zřejmě čelit další vlně podvodů. Zahraniční hackeři se opět pokoušejí získat v zemi spojence pro bankovní kriminalitu. V noci z pátku na sobotu se začala v e-mailových schránkách českých uživatelů internetu objevovat zpráva nabízející práci se slušným výdělkem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám