Hlavní obsah

HVB a Česká pojišťovna budou správci peněz z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze z Evropské unie budou v ČR spravovat HVB Bank a Česká pojišťovna. HVB Bank potvrdil ve středu antimonopolní úřad, který zastavil správní řízení, které iniciovala Česká spořitelna. HVB Bank se bude starat o více než 100 miliard korun plynoucích z EU a ze státního rozpočtu.

Článek

Česká spořitelna je dosavadním správcem peněz z Evropské unie a českého státního rozpočtu. V červnovém tendru na finančního manažera pro roky 2007 až 2013, který vypsalo ministerstvo financí (MF), ale neuspěla. Proti rozhodnutí MF podala následně návrh na přezkoumání výběrového řízení.

Výběrové řízení na finančního manažera muselo ministerstvo financí opakovat vzhledem k tomu, že ČSOB v prvním tendru státu nabídla nulovou cenu. Hodnotící komise se však tehdy shodla na tom, že vzhledem k nulové nabídce není možné tendr vyhodnotit.

Taktiku největší české banky převzala v novém výběrovém řízení HVB Bank, jež po ministerstvu financí požadovala pouze 50 haléřů. ČSOB v novém tendru stanovila svůj požadavek na 1200 korun, Česká spořitelna na 12 miliónů korun a Komerční banka na 100 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám