Hlavní obsah

Česká pošta má nového konkurenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice začne působit nový poštovní operátor - nizozemská TNT Post. Chce konkurovat České poště v doručování adresných zásilek. I přes dosavadní regulaci trhu nabídne TNT Post služby, které byly dosud monopolem České pošty. Zaměří se na doručování psaní nad 50 gramů, kde má pošta stále monopol, ale vstup konkurence neomezuje tzv. poštovní výhrada.

Článek

Službu adresného doručování chce TNT nabízet lidem a firmám, které využívají obchodní poštu bez potřeby expresního doručení do druhého dne. V této oblasti zatím České poště nikdo nekonkuroval. Konkurence se dosud zaměřovala na expresní doručování balíků a zásilek a rozesílání reklamních sdělení.

Poštovní výhrada vymezuje České poště část trhu, na které může podnikat pouze ona. Firma za to musí zajišťovat základní poštovní služby na celém území ČR. Letos se výhrada týká doručování psaní do 50 gramů za cenu nižší než 18 korun. Loni byla hmotnost dvojnásobná. Podle záměru EU by se měl poštovní trh do roku 2009 zcela liberalizovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám