Hlavní obsah

Pošta příští rok zřejmě opět ztratí část monopolu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká pošta (ČP) přijde od 1. ledna 2006 o část svého monopolu. Nyní má v naší republice výhradní postavení na doručování psaní o hmotnosti do sta gramů. Na ministerstvu informatiky (MI) se však chystá vyhláška, podle níž se poštovní výhrada od příštího roku omezí na 50 gramů.

Článek

"Cílem je pokročit dál v liberalizaci trhu a dát větší prostor konkurenci," řekla Právu tisková mluvčí MI Klára Volná. Na dotaz, zda kvůli tomu nebude třeba změnit legislativu, Volná odpověděla: "Nutné to není. Prostor k omezování monopolu ČP nám totiž dává letos novelizovaný zákon o poštovních službách. Ten respektuje příslušné směrnice Evropské unie. Ke změně výhrady proto teď bude stačit vydat vládní vyhlášku, kterou vypracuje a vládě ke schválení předloží naše ministerstvo."

Mluvčí současně zdůraznila, že v omezování monopolu České pošty je nutné postupovat uvážlivě. Úplné zrušení výhrady by zřejmě vedlo k podstatnému zhoršení základních poštovních služeb pro obyvatelstvo.

Pošta je stále dražší

Po letošním únorovém zdražení služeb ČP se za běžné psaní platí 7,50 Kč, o korunu více než předtím. Doporučené dopisy o váze do 20 gramů podražily o dvě koruny na 19 Kč, obyčejné balíky z 26 na 30 Kč a poštovní poukázky typu C (do 1000 korun) z 24 na 30 Kč. "Prostředky, které zdražením získáme, nevynaložíme na růst mezd, ale na obnovu výpočetní techniky, vozidel i budov a udržení chodu našich 3400 poboček," ujistil už dříve mluvčí ČP Ladislav Vančura.

Česká pošta se podle Vančury liberalizaci nebrání. Zkušenosti jiných evropských zemí však ukazují, že provozovatelé, kteří povinnost univerzální služby nemají, se snaží vybírat pouze nákladově nenáročné doručování, jež nevyžaduje vytváření a udržování husté sítě podacích a dodacích míst. Naopak ČP musí ze zákona doručovat i do odlehlých míst, kde je to pro ni ztrátové, a mít přitom jednotné ceny pro celé území státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám