Hlavní obsah

Pokles burzy se nezastavil

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles pražské burzy se nezastavil ani v úterý, ztrácely všechny tituly ve SPAD. Domácí trh napodobil převážnou část evropských akciových trhů. Podle obchodníků náladu ve středoevropském regionu zkomplikovala ještě situace v Maďarsku, kde demonstrace proti premiérovi Ferenci Gyurcsánymu přerostla do pouličních nepokojů v Budapešti. Index PX klesl o 1,03 procenta na 1445,9 bodu.

Článek

Odpoledne akcie poněkud zmenšily své ztráty. Nejvíce celkově oslabil Unipetrol, a to o 2,10 procenta na 186,35 Kč. Také ČEZ dále sestoupil o 1,54 procenta na 793,10 Kč, když objem obchodů ve SPAD dosáhl 1,5 miliardy korun. Investoři projevovali zájem také o akcie Telefóniky O2. I když je středa posledním dnem, kdy se ještě na burze tyto cenné papíry obchodují s právem na dividendu, Telefónica oslabila o 1,47 procenta na 476,70 Kč.

Velké západoevropské burzy v úterý ztrácely, ukazatel očekávání investorů německého institutu ZEW klesl v září více, než se očekávalo, a to na minus 22,2 bodu ze srpnových 5,6 bodu. Někteří ekonomové jsou ale velmi skeptičtí v názoru, zda index ZEW skutečně dostatečně účinně předpovídá vývoj největší evropské ekonomiky. Přesto se nejistota na trzích zvýšila, experti nyní očekávají, že evropské úrokové sazby se v prosinci zvýší nad 3,5 procenta. Negativní bylo také otevření amerických akciových trhů. V poslední době převažovaly názory, že americká centrální banka již zvyšovat úroky nebude, ale nyní se ale vynořily nové obavy, zda úroky v USA přece jen neporostou. Pokles na burzách zasáhl hlavně banky a pojišťovny.

Mírně vzrostly ceny akcií energetických firem při stagnaci ceny ropy kolem 64 dolarů za barel. Například BP posílila o 0,4 procenta, i když hrozí zpoždění dodávek ropy po opravách těžebních zařízení v Mexickém zálivu. British Energy ale oslabila o téměř sedm procent po spekulacích, že se nepodaří obnovit výrobu elektřiny ve dvou z jejích jaderných reaktorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám