Hlavní obsah

Česká ekonomika nepatrně zaostane za slovenskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Podle zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) vzroste ekonomika ČR letos o šest procent. Loni si Česko polepšilo v růstu HDP o 6,1 procenta, takže podle MMF letos jen nepatrně zpomalí. V regionu střední Evropy poroste rychleji jen ekonomika Slovenska, podle MMF o 6,5 procenta. MMF své hodnocení u obou zemí proti své jarní zprávě zlepšil.

Článek

MMF na jaře předpověděl, že růst české ekonomiky letos zpomalí na 5,5 procenta, takže jeho nynější výhled znamená výrazné zlepšení. [celá zpráva] V případě Slovenska je revize méně výrazná, protože fond na jaře předpovídal růst 6,3 procenta. Z celé střední a východní Evropy by nejvyšší tempo růstu mělo mít Lotyšsko, a to 11 procent.

Za vysokým růstem střední a východní Evropy stojí podle měnového fondu hlavně domácí poptávka, tzn. nákupy obyvatelstva, kterou podporuje rostoucí příliv kapitálu a růst úvěrů. Dynamika růstu se ale v jednotlivých oblastech liší. Nejvyššího růstu dosahují pobaltské země a Turecko, tempo růstu se ale zvýšilo v České republice a na Slovensku. V Maďarsku, Polsku a ve Slovinsku je dynamika růstu slabší.

Jestliže se v důsledku vysoké poptávky a spotřeby zvýší tlak na růst cen, první obranou by mělo být zvýšení úrokových sazeb. Ve střední Evropě ale riziko růstu inflace není zatím aktuální a v České republice je toto riziko dokonce nízké. V posledních měsících se tlak na růst cenové hladiny zvýšil, ale Česká národní banka hned zareagovala zvýšením sazeb. [celá zpráva] Totéž učinily také centrální banky v Maďarsku a na Slovensku.

Růst HDP v zemích střední Evropy (v procentech):
Země/oblast200420052006 (odhad)2007 (odhad)
Střední Evropa5,04,35,24,6
Česká republika4,26,16,04,7
Maďarsko5,24,14,53,5
Polsko5,33,45,04,5
Slovensko5,46,16,57,0
Slovinsko4,23,94,24,0
zdroj: MMF

Nejrychleji na světě poroste Čína

Světová ekonomika v letošním roce zrychlí tempo růstu na 5,1 z loňských 4,9 procenta. Zlepšil tak výhled proti své jarní předpovědi, kdy odhadoval, že světová ekonomika vykáže růst v rozsahu 4,9 procenta. Nynější čtyřletá expanze globální ekonomiky je nejsilnější od začátku 70. let minulého století. Příští rok už ale bude podle fondu méně příznivý a dynamika růstu klesne na 4,9 procenta.

Podle měnového fondu začíná být největším rizikem inflace. Ta je částečně výsledkem růstu cen ropy, z části napjatější situace na finančních trzích.

Měnový fond počítá i s pokračujícím růstem cen ropy. Zatímco v loňském roce činil průměr cen arabské ropy Dubai, americké lehké ropy West Texas Intermediate a severomořského Brentu 53,35 USD za barel, letošní průměr MMF odhaduje na 69,20 USD. Ani letošní rok ale nebude znamenat vrchol a na rok 2007 měnový fond odhaduje průměrnou cenu 75,50 USD za barel.

Růst potáhnout v tomto i příštím roce opět asijské ekonomiky, zatímco ve vyspělých zemích bude růst slabší. V Asii nejrychleji poroste Čína, kde fond odhadl tempo růstu na tento i příští rok na deset procent. Ve vyspělých zemích porostou nejrychleji Spojené státy, Španělsko a Kanada, rychleji ale poroste rovněž eurozóna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám