Hlavní obsah

Kamióny po prázninách vyjednou na silnice i o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední víkend prázdnin hrozí, že na silnicích dojde k většímu počtu nehod. Kromě toho, že se děti budou vracet ze svých prázdninových pobytů, aby mohli nastoupit v pondělí do školy, na silnice mohou od pátku 1. září vyrazit kamióny i v pátek mezi 17. a 21. hodinou a v sobotu od 7 do 13 hodin. Končí totiž výjimka, která zakazuje jízdu kamiónů o prázdninách v pátek večer a v sobotu dopoledne.

Článek

Kamióny mohou jezdit po celý rok i v neděli a ve svátky do 13 hodin. Do června přitom v neděli přes den nesměli jezdit vůbec. Zákaz v celém týdnu budou mít jen v neděli od 13. do 22. hodin.

Změny v době omezení jízdy kamiónů na českých silnicích přinesla novela silničního zákona, která začala platit od července a zavedla i bodový systém.

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia se už dříve ohradilo, proti zákazu páteční jízdy kamiónů o prázdninách. Stěžovalo si, že v ČR není dostatečný počet parkovišť pro kamióny, takže řidiči nemají kde své vozy  pátek odstavit a také hrozily problémy se zásobováním.

Proti povolení jízd kamiónů o víkendech se zvedla vlna nevole. Lidé, jejichž obcemi vedou frekventované komunikace, připomínali, že přijdou o jediné dny, kdy si od hluku mohou ve svém domě odpočinout.

Ministerstvo dopravy se bude snažit provoz o víkendu opět zakázat v novele zákona.

Kamióny jezdí více v jiné dny

Na důsledky upozornil také Autoklub ČR. Prodloužení doby, po kterou můžou nyní kamióny jezdit po českých dálnicích a silnicích během víkendu způsobí, že Českou republikou budou projíždět další vozidla, která by v jiných státech s tvrdším režimem víkendových zákazů musela být odstavena. Zvýší se tak zátěž silnic a riziko nehod, zkomplikují se víkendové jízdy běžným motoristům a obyvatelé míst, kudy procházejí silnice I. třídy budou ještě více obtěžováni hlukem, spalinami i nebezpečím úrazu.

Reklama

Související články

Šimonovský ustoupil v mýtném dopravcům

Na českých dálnicích a rychlostních silnicích se od 1. ledna 2007 začne vybírat od kamiónů mýtné a o půl roku později budou výkonově zpoplatněny i silnice...

Výběr článků

Načítám