Hlavní obsah

Pojistné na nemocenskou se bude firmám zřejmě snižovat postupně

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sazba pojistného na nemocenské pojištění, které odvádějí firmy za své zaměstnance, se bude pravděpodobně snižovat postupně, a ne skokem. Původně se mělo pojistné firmám snížit už v lednu příštího roku ze současných 3,3 procenta na 1,4 procenta. Za to měly firmy svým lidem platit první dva týdny nemoci.

Článek

Odcházející ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach zašle do vlády návrh, aby firmy odváděly v příštím roce stejné pojistné jako dosud. Za to jim bude Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) plně refundovat výdaje na vyplacenou náhradu mzdy.

S návrhem Právo ve středu seznámila Škromachova mluvčí Kateřina Beránková.

"V roce 2008 sazba pojistného klesne na 2,3 procenta a ČSSZ bude zaměstnavatelům refundovat polovinu výdajů na vyplacenou náhradu mzdy. V roce 2009 pak budou firmy odvádět na nemocenské pojištění už jen 1,4 procenta z vyměřovacího základu a ČSSZ jim bude refundovat už jen polovinu z náhrady mzdy, kterou vyplatily zaměstnancům se zdravotním postižením. Za ostatní zaměstnance už nebude refundovat nic," informovala Beránková.

Změna by zmenšila schodek rozpočtu

Podle ní má navržená změna pomoci snížit schodek státního rozpočtu. Ministerstvo předpokládá, že stát tak uspoří v příštím roce kolem devíti miliard korun.

"Výdaje zaměstnavatelů související s nemocenským pojištěním budou v roce 2007 stejné jako při zachování současného právního stavu. V roce 2008 firmy ušetří pět miliard korun oproti dnešnímu stavu a v roce 2009 se očekává, že ušetří téměř 10 miliard," sdělila dále Beránková.

Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) se má podle návrhu sazba pojistného v příštím roce snížit ze současných 4,4 na 3,4 procenta. V roce 2008 na 2,9 procenta a v roce 2009 na 2,5 procenta.

"OSVČ nemají nárok na náhradu mzdy podle žádného právního předpisu. Vzhledem k tomu, že živnostníci jsou sami sobě zaměstnavatelem, nelze jim uložit, aby si sami sobě vypláceli náhradu příjmu. Proto se jim sazba pojistného bude postupně snižovat. OSVČ nebudou i nadále mít povinnost přihlásit se k nemocenskému pojištění," dodala Beránková.

Návrh však musí ještě schválit vláda, parlament a podepsat prezident republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Živnostníci nedostanou za 14 dnů nemoci nic

Živnostníci, kteří od ledna příštího roku onemocní a lékař jim vystaví neschopenku, nedostanou v prvních 14 dnech marodění z nemocenské žádné peníze....

Výběr článků

Načítám