Hlavní obsah

Káva v ČR může zdražit, její cena na burze rekordně stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Cena kávy robusta, která se používá převážně na výrobu rozpustné kávy, se v pondělí na londýnské burze vyšplhala nejvýše za posledních sedm let. Podle obchodníků za růstem stály hlavně spekulativní nákupy podpořené vysokou poptávkou a obavami o úrodu ve Vietnamu, který je největším pěstitelem kávy robusta. Od počátku letošního roku již cena kávy robusta stoupla o 26 procent.

Článek

"Je pravda, že cena kávy robusta v posledním měsíci roste skutečně významně. Za poslední čtyři týdny se její cena na burze v Londýně zvýšila o více než 20 procent. Z hlediska ceny pro spotřebitele v České republice bude důležité, zdali se jedná pouze o krátkodobější cenový vzestup, kdy se po uklidnění situace na trhu a s příchodem nových dodávek z Vietnamu cena kávy opět sníží, či zdali se cena na současné hladině udrží, případně ještě dále vzroste," řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Kamil Bednář.

"Pokud nastane první varianta, cena kávy v ČR zřejmě nijak ovlivněna nebude. V druhém případě se mírného zvýšení cen dočkat můžeme, bude se však skutečně jednat pouze o mírné zvýšení, které rozhodně nebude odpovídat například procentuálnímu růstu burzovní ceny kávy. Z ceny kávy jakožto výrobku pro konečného spotřebitele, který vidíme na pultech českých obchodů, totiž káva jakožto surovina tvoří pouze část ceny, a sice tu menší," dodal Bednář.

Káva v ČR nedávno zlevnila

Káva přitom nedávno zlevnila. Obchodníci cenovky přepsali poté, co začal platit zákon, který přesunul cukrovinky, kávu a čaj z devatenáctiprocentní sazby DPH do snížené pětiprocentní sazby. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám