Hlavní obsah

Dovolenou pořizujeme docela levně

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá cestovní kancelář dnes prodá zájezd za cenu, kterou mu připisuje v katalogu. Jedinou výpovědní hodnotou ceníku v katalogu je to, že se dozvíme, za kolik by cestovka ten který zájezd ráda prodala.

Článek

Stabilní ceny jsou zpravidla jen u poznávacích zájezdů nebo u exotických expedic (když se požadovaná kapacita nenaplní, zájezd se nekoná). Slevy nemusejí vypisovat ani touroperátoři, nabízející zájezdy na objednávku.

Cestovky, které mají na celou sezónu předplacená letadla nebo pokoje v hotelích (často obojí), však nemají na vybranou. Konkurence ve všech oblíbených prázdninových oblastech je tak nelítostná, že soupeřit lze pouze snížením ceny. I letos, jako každý rok, nabídka výrazně překračuje poptávku.

Z Vídně levněji

V posledních dvou letech přibývá těch, kteří si na internetu najdou a zaplatí zájezd německé nebo rakouské cestovky s odletem z Vídně, nebo z některého z německých letišť. Je to levnější než cesta s českým touroperátorem.

O co vlastně jde? Nejedná se zpravidla o dovolenou v Chorvatsku nebo na Mallorce. Jde většinou o exotické prázdninové cíle. Rakousko-německý trh je tak velký, že uživí charterové (tedy levné) lety do všech turisticky atraktivních míst. Česká cestovka vás však do nich musí většinou posílat pravidelnou (tedy drahou) linkou.

Pro ilustraci: cena nejlevnější letenky (také z Vídně, takže cestu do Vídně si připočtěte) na Maledivy s katarskými aeroliniemi a s jedním přestupem je teď, v srpnu, 23 500 Kč. Za skoro stejné peníze si u německé nebo rakouské CK koupíte týdenní zájezd na Maledivy se vším všudy. Přišly na to už i některé naše cestovní agentury, daly se do spolupráce se zahraničním partnerem a slaví úspěchy.

Kdysi a nyní

Jak drahá je dnes dovolená u moře, to ilustruje následující srovnání. Čedok prodával v roce 1999 osmidenní pobyt v hotelu Lito na Krétě v nejlevnější sezóně za 14 290 Kč. Tentýž pobyt u téže cestovky dnes naleznete na internetu za 9990 Kč. Hotel Zephyros tamtéž a ve stejném srovnání stál tehdy 23 990 Kč a dnes je za 15 990 Kč.

Podobné je to i v jiných cestovkách. U Fischerů byl hotel Henipa v kyperské Larnace v roce 1997 za 25 900 Kč na dva týdny. Dnes je totéž za 17 690 Kč. Také např. v Turecku jsou dnes pobyty u moře zhruba o třetinu levnější než před deseti lety.

Konkurence je opravdu velká, a tak všem - hoteliérům, leteckým společnostem a také cestovkám - nezbývá nic jiného než snižovat ceny. Mnozí touroperátoři poukazují na to, že na našem trhu existuje skupina cestovek, které nabízejí letecké zájezdy za tak nízké ceny, že údajně sotva pokryjí náklady. Jedna z nich se počátkem roku do nějakých problémů dostala, ale na poslední chvíli se ze smyčky vyvlékla.

Čím hůře, tím lépe přímočaře neplatí

"Dokud budou na trhu letecké pobytové zájezdy za pět až šest tisíc korun, není možné nastavit v této kategorii žádná rozumná pravidla," soudí šéf CK Slan Tour Ladislav Peška.

Rozumným pravidlem je pro většinu zákazníků přijatelná, tedy nízká cena. Jakákoli regulace nebo dohoda o "pravidlech", která by ceny zvedla, by se s pochopením nesetkala.

Je ale třeba vidět i druhou stránku fenoménu dovolená. Ceny sice budou klesat, ale přijde chvíle - ta už v případě některých cestovek nastala - kdy začne pronikavě klesat i kvalita.

Zaplatíte si pětihvězdičkový hotel, ale nevíte, že v posledních pěti letech do něj jezdila klientela, která ho doslova vybydlela. Personál se jí přizpůsobil a vy si u Rudého moře připadáte jako na některém nádraží v jisté metropoli na východ od nás.

Zásada, že čím hůř je cestovkám, tím lépe je jejich zákazníkům, takhle přímočaře neplatí. Cestovka, která se trápí existenčními problémy je sotva zárukou pohodové dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

Dovolená pro náročné: Nic není nemožné

Chcete léto místo na chatě v houpací síti strávit potápěním se se žralokem, cestou luxusním vlakem napříč Indií, či na stadionu světového fotbalového klubu?...

Kam jezdí na dovolenou slovenští politici?

Čas na dovolenou si po náročném předvolebním boji a povolebních jednáních postupně začínají nacházet i slovenští politici. Zatímco premiér Robert Fico a jeho...

Evropané začínají trávit dovolenou doma

Většina Evropanů se drží hesla "všude dobře, doma nejlíp" - a zůstává o dovolené ve své vlasti. Nejenže je to pro ně ta levnější varianta,...

Výběr článků

Načítám