Hlavní obsah

Češi dají za drogy a prostitutky 15 miliard ročně

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za drogy a prostitutky utratí Češi ročně přes 15 miliard korun. Asi 6,5 miliardy dají za drogy, kterých spotřebují více než 15 tun. Služby lehkých žen či mužů pak přijdou na 8,7 miliardy korun.

Článek

Právu to řekl expert Českého statistického úřadu Jiří Vopravil, který sleduje tyto toky peněz v ekonomice. Jde o velmi hrubé odhady na základě informací ministerstva vnitra a institucí a centrál, které se drogami a prostitucí zabývají.

"V Česku lidé koupí od překupníků na černém trhu nebo si sami vyrobí na 10 tun marihuany, 1,2 miliónu tablet extáze, přes čtvrt miliónu tripů LSD, 3,5 tuny pervitinu, 2,2 tuny heroinu," uvedl Vopravil.

Tělo prodává až 25 tisíc lidí

U prostituce podle jeho slov nejodvážnější odhady hovoří o tom, že tyto služby poskytuje asi 25 tisíc lidí, žen i mužů. Realitě se ale prý spíše blíží, že prostitucí se živí či si jí přivydělává na 10 tisíc žen i mužů.

Do odhadů jsou zařazeny všechny prostitutky, tedy ty, které působí v erotických klubech, pracují formou eskort servisu, čili jezdí přímo za zákazníkem, ty, které působí v privátech a např. si dávají inzeráty do novin, a ty, které se pohybují v ulicích.

Je u nás na 800 erotických klubů

Jen v různých erotických klubech, kterých je v Česku na 800, působí podle odhadů asi 6000 žen. Cena za poskytované služby se pohybuje v průměru kolem 3,5 tisíce. Ceny se různí podle druhu a kvality služeb, ale i podle regionů. Luxusní příležitostná prostitutka může za své služby získat desetitisíce za večer.

Podle odhadů má každá žena v klubu zhruba asi deset zákazníků týdně, přičemž se předpokládá, že pracuje ročně 43 týdnů.

V privátních bytech poskytuje služby prostitutek zhruba 2600 žen, každá z nich může mít až 600 zákazníků ročně.

Na ulicích, zejména v příhraničních městech, se denně pohybuje na 700 prostitutek, které mají průměrně deset zákazníků týdně.

Tyto příjmy jsou součástí šedé ekonomiky, protože nejsou zdaňovány. O kolik peněz stát přichází na daních, lze ale jen těžko odhadnout. Daň by se totiž nevypočítávala z celé uvedené sumy, ale pouze z její části. Zdanit podle platných zákonů by se mohl totiž vlastně jen čistý zisk po odečtení všech nákladů.

Například prostitutka z vybraných peněz zhruba nejméně třicet procent vydá na režii - kosmetické a ochranné prostředky, nájmy, oblečení a obutí atd. Přesto jdou celkové ztráty pro státní kasu i tak ročně do miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám