Hlavní obsah

Burza čekala na další výsledky

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kurzy akcií obchodovaných na pražské burze ve středu kolísaly. Závěrečným vzestupem se trh dostal do kladných čísel, a tak index PX vzrostl o 0,38 procenta na 1434,4 bodu. Aktivita investorů byla ale velmi nízká, trh zřejmě čeká na další výsledky.

Článek

Nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZ, které posílily o 0,71 procenta na 818,90 Kč. ČEZ ve středu pořádal první kolo aukce na prodej výrobní kapacity osmi bloků virtuální elektrárny. Podle ní se velkoobchodní ceny elektřiny v příštím roce zřejmě zvednou o 17,1 procenta. Pro domácnosti bude znamenat zdražení proudu zhruba o třetinu, tj. o 5,7 procenta.

Komerční banka, která oznámí výsledky hospodaření ve čtvrtek, zpevnila o 0,77 procenta na 3290 Kč, CME (CETV) za malého objemu obchodů o 1,05 procenta na 1347 Kč. V průběhu dne nejvíce klesala Zentiva, ale v závěru seance se jí podařilo ztráty smazat. Výrobce léků stagnoval na 1133 Kč.

Obchodník s cennými papíry Patria Finance snížil cílovou cenu pro akcie farmaceutické společnosti Zentiva na 1335 korun z předchozích 1380 korun. Doporučení "kupovat" ponechal beze změny. Podle analytiků Patrie expanze spolu s integrací s rumunskou společností Sicomed si krátkodobě vybírá daň ve formě vyšších provozních nákladů.

Burzovní komora stanovila výši poplatků za obchodování s futures ve výši 2 Kč za kontrakt pro tvůrce trhu a 10 Kč pro ostatní. Velikost jednoho kontraktu bude mezi 100 000 a 200 000 korunami, v závislosti na podkladovém aktivu. Podle komory se tak otevírá možnost pro menší investory, pro které je promptní trh s miliónovou velikostí lotu nedosažitelný.

Obchodování s futures bude probíhat v systému SPAD stejně jako u emisí akcií a bude zahájeno v září, pokud se dokončí testování systémů členů.

Akcie na velkých evropských burzách posílily po lepších než očekávaných výsledcích hospodaření některých a emitentů. Francouzský potravinářský kolos Danone, který podniká i v ČR, zpevnil o čtyři procenta po zlepšených odhadech celoročního zisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledky emitentů bez překvapení

Dvě nejsilnější akcie na pražské burze se v pondělí ráno vydaly rozdílnými směry, nakonec však obě oslabily. Zbytek trhu se však až na jednu výjimku držel...

Výběr článků

Načítám