Hlavní obsah

Slovensko zvýšilo úrokovou sazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská národní banka (NBS) podle očekávání zvýšila v úterý základní úrokovou sazbu o polovinu procentního bodu na 4,5 procenta. Banka zdražuje úvěry ve snaze snížit inflaci, která se dostala příliš vysoko a hrozí překročit letošní inflační cíl. Nadměrná inflace může ohrozit vstup Slovenska do eurozóny, plánovaný na rok 2009.

Článek

Rozhodnutí bankovní rady NBS se projeví zdražením úvěrů komerčních bank, tedy firemních i spotřebitelských půjček a hypoték. Tím se zpomalí ekonomická aktivita v zemi a měly by zeslábnout inflační tlaky. Vyšší sazby také přispějí k růstu úspor, protože úroky z vkladů rovněž stoupnou.

Centrální banka letos zvýšila sazby kvůli obavám z inflace již potřetí a hlavní sazba se nyní vrátila na úroveň z listopadu 2004. V únoru a květnu NBS zvýšila hlavní sazbu rovněž vždy o půl procentního bodu. Činitelé banky přitom i po květnovém kroku upozorňovali, že rizika zvýšené inflace přetrvávají.

Tempo meziročního růstu cen na Slovensku se podle metodiky EU v červnu zpomalilo na 4,5 procenta z květnových 4,8 procenta. NBS však chce mít na konci roku inflaci na 3,7 procenta. Po parlamentních volbách se navíc inflační rizika zvýšila kvůli oslabování kurzu koruny.

Většina ekonomů zvýšení základní dvoutýdenní sazby očekávala. NBS však překvapila trh zvýšením sazby na jednodenní refinanční obchody až o procentní bod na šest procent. Jednodenní sterilizační sazbu přitom nechala na třech procentech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám