Hlavní obsah

Pošta začala nabízet bleskový převod peněz do zahraničí

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolené v zahraničí se člověk snadno může dostat do situace, kdy mu dojdou peníze. Česká pošta (ČP) pro takové případy začala ve spolupráci s Western Union nabízet skutečně bleskový převod peněz do celého světa. Poplatek za tuto službu ale může dosáhnout i 1000 Kč.

Článek

Využít k tomu lze v České republice 1700 pošt. Tedy každé, která má nejméně dvě přepážky, a takové jsou ve všech českých a moravských městech.

"Princip je velmi jednoduchý. Kdo se ocitne v cizině v nouzi, zatelefonuje domů či kolegovi do zaměstnání, třeba na účet volaného, a domluví se, aby mu dotyčný zaslal potřebné peníze. Ten potom zajde na nejbližší poštu, poskytující tuto službu, kde složí potřebnou částku. Síť Western Union mu pak do tří minut zprostředkuje její vyplacení adresátovi v zahraničí," řekl Právu mluvčí ČP Ivo Mravinac.

Western Union má ve 195 zemích celkem 225 tisíc poboček. Nejen na tamějších poštách, ale i v informačních centrech. Proto bude nutné, aby se adresát s odesílatelem předem telefonicky dohodl, kde přesně má na peníze čekat.

Za rychlost se platí

Poplatek za bleskový převod je výrazně vyšší než za poštovní poukázku. Službu platí odesílatel a přijde nejméně na 350 korun, pokud se jedná o sumu do 1325 Kč. Například při částce 10 600 až 13 250 Kč je poplatek rovných tisíc korun.

Výhodou ale je, že tímto způsobem dostane peníze i člověk, který ztratil doklady a nemůže prokázat svou totožnost. Domluví se prostě s odesílatelem na heslu, které pak uvede při převzetí peněz.

Na otázku, co když se poplatek bude odesilateli zdát příliš vysoký, odpověděl Mravinac: "Důležité je, v jaké časové tísni se člověk v cizině nachází a jak rychle peníze potřebuje. Pokud to stačí do týdne, lze využít mezinárodní poštovní poukázky. V tom případě bude za zaslání částky do 6500 Kč poplatek devadesát Kč a za sumu do 13 000 Kč zaplatí odesilatel 110 Kč. Tuto službu lze ale využít jen do zemí EU."

Zlatou střední cestou je služba Eurogiro, kdy pošta garantuje, že adresát v cizině dostane peníze do tří dnů po odeslání. U Eurogira je do odesílané částky až 10 000 korun poplatek 200 Kč a na Slovensko 70 Kč. Do 50 000 Kč činí poplatek 300 Kč a do 100 tisíc korun 400 Kč.

"Při stanovování poplatků jsme se museli řídit požadavky Western Union a dalších finančních skupin, s nimiž v zahraničí spolupracujeme. Česká pošta z toho má jen nevelkou marži," ujistil Mravinac.

Zásilky i na chaty

Lidem, kteří budou léto prožívat v České republice na chatách či chalupách a v rekreačních střediscích, se zase vyplatí využít dosílkové služby ČP. Nebudou se jim tak doma ve schránce kupit zásilky.

Před odjezdem na novou adresu stačí navštívit poštu v místě svého trvalého bydliště a požádat tam o posílání zásilek do místa sezónního pobytu. Zásilek se tak adresát dočká na nové adrese od druhého pracovního dne. Služba stojí 100 korun za každý započatý měsíc. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta otevírá pobočky v hypermarketech

Česká pošta plánuje otevřít v tomto roce zhruba 14 nových poboček v obchodních řetězcích. Nejvyšší nárůst nových poboček bude v dalších letech, řekl Novinkám...

Výběr článků

Načítám