Hlavní obsah

Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,9 procenta. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou nová pracovní místa ve stavebnictví a zemědělství. Bez práce je 431 725 lidí. Údaje zveřejnilo ve čtvrtek ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

"Nezaměstnanost v květnu poklesla na 7,9 % z dubnových 8,3 %. Ekonomice se daří, tak se není čemu divit. Otázka je, proč nezaměstnanost neklesá rychleji, když ekonomika roste tak rychle, důvodem je zřejmě štědrý sociální systém a vysoký podíl odvodů státu na pracovních nákladech, " uvedl analytik České spořitelny David Navrátil.

"Loni v květnu byla nezaměstnanost 8,6 %. Počet uchazečů o zaměstnání je podle úřadů práce nejnižší od roku 2002. Pokles nezaměstnanosti je dán především zvýšením sezónních prácí ve stavebnictví, lesnictví a v cestovním ruchu, " uvedl analytik Raiffeisenbanky Aleš Michl.

"Situace na trhu práce se tak za poslední rok výrazně zlepšila. V pozadí toho výrazného zlepšení stojí především rekordní růst ekonomiky a také demografické faktory, kdy z trhu práce odchází silné poválečné ročníky a přichází slabé ročníky z konce osmdesátých let, " uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Více než polovinu nezaměstnaných tvoří ženy

Ve srovnání s květnem 2005 je počet lidí bez práce nižší o 31 471 lidí. V květnu se na úřady práce nově zaregistrovalo 42 815 lidí. Z celkového počtu nezaměstnaných je 53,1 procenta žen a 6,2 procenta absolventů škol.

Nejméně nezaměstnaných je již tradičně v okresech Praha a Mladá Boleslav. Nejvíce lidí bez práce je také již tradičně v okresech Most, Karviná, Teplice, Ostrava, Chomutov, Jeseník a Děčín. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 5,7 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (38,2), Most (27,5), Bruntál (24,1) a Teplice (20,2).

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta. [celá zpráva] Pokračuje tak snižování nezaměstnaosti, ještě v únoru bylo bez práce 9,1 procenta lidí. [celá zpráva]

Na jaře nezměstnanost tradičně klesá

Nezaměstnanost poklesla na jaře díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a cestovním ruchu. V zimě je nezaměstnanost vždy vyšší, protože kvůli počasí není práce pro lidi pracující např. na stavbách či v lese. V létě opět dojde ke zvýšení počtu nezaměstnaných kvůli přílivu čerstvých absolventů škol, na podzim se nezaměstnanost zase sníží.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta z březnových 8,8 procenta. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa ve stavebnictví...

Výběr článků

Načítám