Hlavní obsah

Lidé věří ekonomice nejvíce od ledna 1998

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané i podnikatelé důvěřují ekonomickému vývoji a v dalším období předpokládají, že se jim bude dařit ještě lépe. Lidé se bojí méně nezaměstnanosti, mají větší chuť spořit. Tzv. indikátor spotřebitelské důvěry i celkové důvěry v ekonomiku tak byl v květnu nejvyšší od ledna 1998.

Článek

Na osmiletém vrcholu je i pozitivní očekávání růstu investic a rozvoje podnikání. Vyplývá to z nejnovějšího šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Růst spotřebitelské důvěry je dokladem toho, že ekonomika je v dobré kondici, občané ani podnikatelé neočekávají žádnou špatnou zprávu, soudí politoložka Martina Hronová.

V posledním půlroce lidé, ale i podnikatelé dostávají o ekonomice jen samé příznivé zprávy. Především se však nic špatného neděje v peněženkách, ceny výrazně nerostou, po dlouhé době začal klesat i počet lidí bez práce. Příznivě působí i zprávy o nově zamýšlených investicích v České republice, říká Hronová.

Ceny ropy nejsou příznivé

Ekonomičtí analytici se shodují i v tom, že přes vývoj cen ropy není na obzoru nějaká nepříznivá informace, která by hrozila ekonomickým propadem či problémy. Skutečnost, že ČNB ponechala své úrokové sazby beze změn, rovněž potvrzuje stabilitu alespoň v nejbližších 3 až 4 měsících.

Celková důvěra v ekonomiku se v květnu podle analytiků ČSÚ zvýšila proti předchozímu měsíci i meziročně. Proti dubnu vzrostla o 1,6 bodu a v meziročním srovnání byla vyšší o 4,2 bodu, což byla nejvyšší hodnota od ledna 1998. Oproti minulému měsíci se podle ČSÚ o 2,3 bodu snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil o 3,8 bodu.

Ze šetření o investiční činnosti vyplývá, že v roce 2006 by měly investice ve zpracovatelském průmyslu dosáhnout vyšší úrovně než v loňském roce, a to zhruba o pět procent. Půjde jak o náhradu původních zařízení nebo provozů, tak o rozšíření výrobních kapacit, uvedl ČSÚ.

"Květnová čísla potvrzují, že důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku je poměrně vysoká a že po dubnové korekci se nálada v ekonomice opět lepší," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám