Hlavní obsah

Senát odmítl zákon, na který poslanci nabalili nesouvisející normy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři zamítli ve středu novelu insolvenčího zákona, protože k zákonu bylo přidáno moc tzv. přílepků. Což jsou návrhy, které se zákonem vůbec nesouvisí, ale Sněmovna chtěla, aby byly ještě před koncem volebního období přijaty.

Článek

Ve Sněmovně tomuto typu zákona, ke kterému se tyto přílepky dávají, říkají "sběrný zákon." Poslanci spoléhali na to, že na podzim tyto špatné novely s přílepky "vyčistí", aneb opraví. Senátoři uvedli, že by díky přílepkům vznikl legislativní zmetek.

K novele insolvenčního zákona byl jako tzv. přílepek přidán i návrh ministra financí Bohuslava Sobotky na ochranu klientů bank. Banky měly podle návrhu při uzavírání smlouvy o běžném účtu dávat lidem automaticky i ceník, o cenových změnách měly informovat alespoň jeden měsíc před jejich platností a ceníky měly mít na pobočkách a na webu. Zároveň by nesměly vymáhat poplatek za neoprávněnou reklamaci.

Ministerstvo financí v současnosti chystá analýzu postavení spotřebitele na finančním trhu, z které by měla vyplynout další opatření, která by přinutila banky snížit, či zrušit poplatky. [celá zpráva] Návrhy v rámci novely insolvenčního zákona by bankám příliš problémů nezpůsobily. Většina z bank již třeba přestala účtovat poplatky za zrušení účtu a za reklamace a přistoupila ke kodexu České bankovní asociace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám