Hlavní obsah

Vláda: nejdůležitější je po povodních opravit silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu rozhodla, že k hlavním prioritám obnovy území, které letos na jaře postihly záplavy, patří obnova základní infrastruktury, tedy silniční sítě včetně zničených mostů, obnova kanalizace a čistíren odpadních vod. Škody po letošních povodních se odhadují na 5,6 miliardy Kč.

Článek

Nejvíce je poškozen majetek ve Středočeském a v Jihomoravském kraji - kolem miliardy. Státní pomoc může získat sedm krajů, v nichž byl vyhlášen nouzový stav. Vedle Středočeského a Jihomoravského Jihočeský, Ústecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský kraj.

Peníze budou směřovat mimo jiné také na obnovu bytových a rodinných domů, opravy a úpravy vodních toků, rekonstrukci protipovodňových opatření a jejich novou výstavbu. Vláda již dříve na obnovu škod a další opatření v souvislosti s povodněmi vyčlenila pět miliard korun. [celá zpráva]

Vláda také vyčlenila z pěti miliard určených na protipovodňová opatření pro programy ministerstva životního prostředí 350 miliónů korun. Z toho 105,8 miliónu korun dostane na modernizaci Český hydrometeorologický ústav. Na žádost ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) kabinet poslal také přes 140 miliónů korun na revitalizaci potoků a rybníků, které v krajině pomáhají zadržovat vodu.

Obnova postiženého majetku obcí si vyžádá téměř 1,6 miliardy Kč. Náklady na obnovu státního majetku se odhadují na 1,4 miliardy a na majetku krajů 1,1 miliardy. Obyvatelé mají škody za 531 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

V Ústí stouplo Labe téměř o metr

V porovnání se sobotou stoupla do úterý hladina Labe v krajském městě Ústí téměř o metr. Zatímco v sobotu hlásili tamní vodohospodáři Labe se 455 centimetry,...

Stav nouze v sedmi krajích končí

Stav nouze, který vyhlásila vláda kvůli povodním v sedmi krajích České republiky, ve středu končí. Platil od 2. dubna a podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD)...

Výběr článků

Načítám