Hlavní obsah

Slovákům zdraží pivo až o pět korun

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Už dobrý voják Švejk říkal, že vláda, která zdraží pivo, padne. Slovenská vláda se v tomto směru odhodlala k radikálnímu kroku: Od července láhev piva podraží o tři až pět slovenských korun, což je největší zdražení piva od roku 1990. Příčinou je propad v příjmové části státního rozpočtu ve výši 3,8 miliardy Sk.

Článek

Způsobil jej především výpadek daně z přidané hodnoty kvůli nižší spotřebě domácností. Zvýšení spotřební daně se dotkne také ceny vína (litr bude dražší až o 25 Sk), pohonných hmot (o 1 až 2,50 Sk) a cigaret (o 9 korun na krabičku).

Ministr financí Ivan Mikloš považuje zvýšení spotřební daně za nejlepší možnost, jak udržet deficit veřejných financí v plánovaných mezích. "Je to lepší krok než dřívější sjednocení sazeb DPH," říká Mikloš. Výrobci piva však upozorňují, že spotřeba tohoto nápoje na Slovensku klesne až o 30 procent, což může způsobit krach menších pivovarů. "Už letos jsme museli v důsledku růstu spotřební daně zvýšit cenu piva o korunu a spotřeba nám klesla o devět procent. Co nastane po zdražení o pět korun, to si neumím ani představit," říká ředitel pivovarnického svazu Roman Šusták.

Vláda však tvrdí, že pivo se na Slovensku vždy pilo a bude pít. Jeho prodejci oponují, že zákazníci přešli letošní zdražení o korunu většinou mávnutím ruky, ale pět korun je už od konzumace odradí. Pesimističtí jsou především dovozci českých piv.

"Budvaru se letos na Slovensku prodává o 30 až 40 procent méně. Po dalším zdražení zůstane už jen v hotelech," cituje deník Pravda Jána Trnavského ze společnosti Stará sladovňa, která pivo Budvar na Slovensko dováží. Mezi pravidelné konzumenty piva patří zejména mladí lidé, důchodci a nižší sociální vrstvy a odborníci nechápou, proč chce stát chybějící peníze získat právě od nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám