Hlavní obsah

Nejvíce ztrácely akcie Orco

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se ztráty akcií na pražské burze ještě více prohloubily. "Na burzách je nyní nálada pod bodem mrazu a může za ni vývoj zahraničních, zejména amerických akciových trhů, ale také propad cen na komoditním trhu," uvedl Jan Procházka z makléřské firmy Cyrrus. Trhu nepomohly ani velmi dobré výsledky hospodaření ČEZ. Oslabily všechny akcie ve SPAD, nejvíce však lucemburské realitní firmy Orco, které propadly o 3,19 procenta na 2609 Kč, dále zejména Český Telecom, Philip Morris a Zentiva. Index PX klesl o 1,58 procenta na 1440 bodů.

Článek

Akcie ČEZ ve čtvrtek v poledne vyrovnaly úvodní prudkou ztrátu téměř k nule, ale později znovu oslabil až na závěrečných 756 Kč s úbytkem 1,42 procenta. Koncern také odložil umístění svých akcií na varšavské burze, kam měla vstoupit v červnu. Podle šéfa společnosti ČEZ Martina Romana je důvodem je nestabilita na trhu související s prudkými výkyvy cen emisních povolenek oxidu uhličitého. Nový pokus o polský trh přijde nejdříve na podzim.

Česká národní banka varuje akcionáře a investory před dalšími nevýhodnými nabídkami na odkupy akcií firem a fondů z první a druhé vlny kuponové privatizace. Podle zadržených letáků se mají odkupy konat 25. května na třech místech v Brně. Oznámila to mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Indexy na velkých západoevropských burzách ve čtvrtek značně kolísaly a směry vývoje trhů se měnily. Obchodování poznamenala nejistota investorů ohledně příštích cen průmyslových kovů. Na trzích postupně převládalo přesvědčení, že inflační tlaky v USA, Evropské měnové unii a v Británii povedou k dalšímu zvýšení úroků. Investoři proto stahovali prostředky umístěné v akciích těžebních a zpracovatelských společností. To vedlo k oslabení cenných papírů BHP Billiton o 2,4 procenta a Rio Tinto o 2,3 procenta.

Vzestupu se těšily akcie britské telekomunikační firmy BT, které zpevnily o čtyři procenta po dobrých hospodářských výsledcích a lepším výhledu na další období. Belgická finanční skupina Fortis z obdobných důvodů posílila o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám