Hlavní obsah

PGRLF prodá pohledávky Setuzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond vyhlásí výběrové řízení na prodej pohledávky ve výši 4,1 miliardy korun za potravinářskou firmou Setuza. Rozhodujícím kritériem bude nabídnutá cena, která musí činit nejméně 500 miliónů korun, řekl ve středu novinářům ministr zemědělství Jan Mládek. Materiál o tomto záměru dostane příští středu pro informaci vláda. Po skončení jejího jednání by měl být tendr vyhlášen. Podmínkou ale bude, že ho kabinet později může zrušit bez udání důvodu.

Článek

Případní zájemci totiž dostanou šest týdnů na prostudování pohledávky a soutěž se tak vzhledem k brzkým volbám přehoupne do funkčního období nové vlády, která může chtít postupovat jinak, uvedl Mládek. Kabinet by podle něj měl konečný prodej schvalovat.

Podpůrný fond získal pohledávku za Setuzou na základě rozhodnutí vlády letos v únoru od České konsolidační agentury. Zaplatil za ni 465 miliónů korun. Převod byl základem plánu, podle nějž měl stát opět získat v potravinářské firmě vliv přeměnou pohledávky na akciový podíl. Fond měl podle ředitele Petra Buchala se zástupci vlastníků Setuzy několik jednání, která ale nesměřovala k jasné dohodě, uskutečnitelné formou spolupráce.

"Zjistili jsme, že všechny ostatní varianty v této chvíli zřejmě nejsou průchodné, protože nemáme partnera, se kterým bychom dělali kapitalizaci nebo společný prodej," uvedl k tomu Mládek.

PGRLF do loňského podzimu vlastnil 38,3 procenta akcií Setuzy. V listopadu byl ale nucen převést tento podíl na společnost Český olej, a to na základě utajené opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Český olej, ovládaný skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra, zvýšil svůj podíl v potravinářské firmě po přikoupení dalších akcií ze 49,9 procenta na více než 90 procent.

Státu zbyla čtyřmiliardová pohledávka. Podle Mládka je zatím několik nabídek od firem, které nezávazně tvrdí, že jsou připraveny tuto pohledávku koupit. Důvodem k prodeji je i to, že pohledávka je úročena mezi 18 až 25 procenty a podpůrnému fondu by tak naběhl do konce roku virtuální zisk, který by musel zdanit.

Do hry o Setuzu vstoupila počátkem letošního roku firma PPF Investments, která získala přednostní právo na koupi Českého oleje. Společnost také projevila zájem o pohledávku, ležící tehdy v ČKA, a nabídla za ni podle svého vyjádření 570 miliónů korun. O koupi dluhu Setuzy dříve vyjádřila zájem i rakouská investiční společnost HMH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám