Hlavní obsah

Tržby obchodníků rostou nejrychleji za šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tržby maloobchodníků se v únoru meziročně zvýšily o 7,8 procenta, což je největší růst od května 2000. Více vydělávají hlavně řetězce a obchody pro kutily. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Kromě potravin a vybavení domácností a zahrad kupují lidé také elektroniku a textil. Méně do nákupních košíků dávají drogérii a kosmetiku a léky. "To by mohlo být způsobeno tím, že letos neproběhla chřipková epidemie," uvedl ČSÚ.

"Silné údaje z maloobchodu z prvních dvou měsíců roku vedou k přesvědčení, že spotřebitelská poptávka přeřazuje na vyšší rychlostní stupeň," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Podle něj zájem kupujících vydrží i v březnu a vyšší spotřeba by se mohla promítnout do výsledků HDP v prvním čtvrtletí.

Že tržby za potraviny jdou hlavně do účetnictví velkých obchodních řetězců, dokazuje to, že se výdělky zvedají obchodům se 100 a více zaměstnanci a obchodům s 50 až 100 zaměstnanci.

Podle informací evropských statistiků z Eurostatu rostou tržby obchodníků v EU průměrně o 1,8 procenta. Stále více utrácejí například lidé v Lotyšsku, Estonsku nebo Lucembursku, naopak méně ochotni k utrácení jsou Španělé, Němci nebo Belgičané.

Anketa

Zdá se vám, že letos utrácíte více než loni?
Ano
37,6 %
Ne
51 %
Nedokážu posoudit
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1783 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám