Hlavní obsah

Kvůli obchodům s akciemi odstoupil člen představenstva ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda představenstva ČEZ Alan Svoboda ve čtvrtek kvůli podezření, že při obchodování s akciemi ČEZ zneužíval vnitřní informace z elektrárenské firmy, odstoupil ze své funkce. Policie Svobodu v pondělí obvinila ze zneužití informací v obchodním styku při obchodování s akciemi ČEZ, díky čemuž si měl vydělat 1,6 milionu korun.

Článek

"Respektuji názor majoritního akcionáře a odstupuji z představenstva společnosti ČEZ," řekl Svoboda, který obvinění z porušení zákona odmítl. Své rozhodnutí rezignovat na post v představenstvu Svoboda oznámí na nejbližším zasedání dozorčí rady ČEZ.

Svoboda v pátek nastoupí na dovolenou a v následujících týdnech se tak nebude podílet na řízení elektrárenské společnosti. Do té doby by podle něj měla být k dispozici nová právní stanoviska k obviněním, která vůči němu vznesla policie. "Věřím, že se prokáže, že jsem žádný zákon neporušil a budu se moci zpět zapojit do aktivní práce ve společnosti," uvedl.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka ve středu řekl, že Svobodovo obvinění souvisí s využitím vnitřních informací ČEZ při obchodování s akciemi elektrárenské firmy. "Podle obvinění (Svoboda) využil interní informace o něčem, co může vést k pohybu kurzu a vydělal na prodeji akcií ČEZ," uvedl Omelka. Svobodův obhájce Vlastimil Janečka podal proti zahájení trestního stíhání stížnost u státního zástupce.

Svoboda podle informací ČTK uskutečnil podezřelou operaci s akciemi prostřednictvím obchodníka s cennými papíry. Neoprávněným využitím informace, kterou získal díky svému postavení v ČEZ, si podle policejního zdroje přišel zhruba na 1,6 milionu korun. Obviněnému hrozí dva roky až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám