Hlavní obsah

Evropská komise začala vyšetřovat Telefóniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) ve středu zahájila vyšetřování španělské telekomunikační skupiny Telefónica, která je majitelem Českého Telecomu. Komise ji viní ze zneužívání dominantního postavení na trhu internetových služeb.

Článek

Podle EK vytlačuje Telefónica ve Španělsku konkurenci. Šetření ale ještě neznamená, že bude shledána vinnou z porušování pravidel hospodářské soutěže. Nyní má dva měsíce na to, aby se k obvinění vyjádřila. Komise zjistila, že ceny širokopásmových služeb, které platí spotřebitelé ve Španělsku, jsou vysoko nad průměrem Evropské unie.  

Důvod je podle EK částečně právě v tom, že nedostatečně funguje konkurence. Španělsko navíc zaostává ve výstavbě alternativní infrastruktury, takže Telefónica si může svou pozici ještě více upevnit.

Takzvaný "margin squeeze", z něhož se EK chystá Telefóniku obvinit, vypadá v praxi tak, že konkurenti nemohou používat síť dominantního operátora, dokud nepřistoupí na jeho podmínky. Dominantní operátor ale stanoví velkoobchodní ceny tak, že jsou téměř shodné s cenami maloobchodními, které konkurenční operátoři účtují svým klientům.  

Telefónice hrozí vysoká pokuta

Pokud by EK s obviněním uspěla, mohla by se Telefónica dočkat nebývale vysoké pokuty. V pravomoci komise totiž je ji hříšníkovi vyměřit až do výše deseti procent jeho obratu na všech světových trzích. To by v případě Telefóniky mohlo být až 3,5 miliardy eur (zhruba sto miliard korun). V praxi ale komise dává mnohem nižší pokuty. Zatím největší dostal v roce 2004 Microsoft - 497 miliónů eur.

Majoritním vlastníkem Českého Telecomu se Telefónica stala loni v dubnu. Zvítězila ve výběrovém řízení, v němž nabídla za Telecom 82,6 miliardy korun. Kromě Českého Telecomu loni koupila i předního světového mobilního operátora O2. Touto transakcí se Telefónica stala druhou největší evropskou telekomunikační společností s více než 177 milióny zákazníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám