Hlavní obsah

V České republice pracuje oficiálně 174 tisíc cizinců

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Součástí české ekonomiky se již trvale staly vietnamské tržnice, čínské jídelny a ukrajinští stavební dělníci. V České republice pracuje oficiálně 174 tisíc cizinců, z toho 38 procent podniká s živnostenským oprávněním, zbytek působí jako zaměstnanci. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Mezi držiteli živnostenských oprávnění dominují Vietnamci a Ukrajinci (99 procent Vietnamců, kteří zde pracují, jsou podnikatelé). Mezi cizinci, kteří mají zájem pracovat v České republice v různých, nejčastěji dělnických profesích převládají občané Slovenska a východní Evropy.

Zájemců o práci v Česku mezi občany původních členských zemí EU je malý. Nejvíce zde pracuje Němců (téměř 6 tisíc), ovšem často jako manažeři zahraničních firem.

Specifickou skupinou jsou pracovníci ze Slovenska, kteří v běžné praxi nejsou v České republice vnímání jako cizinci, ačkoli jsou v počtu pracujících cizinců pochopitelně logicky registrováni.

Z celkového počtu ekonomicky aktivních cizinců je 28 procent žen. Nejvíce zaměstnaných cizinek pochází ze Slovenska a Polska. Nejvíce žen-podnikatelek pochází z Vietnamu. Věk cizinců působících v české ekonomice se nejčastěji pohybuje v rozmezí 25 až 39 let, následuje skupina ve věku 40 až 54 let.

Z odvětví dominují obchod a služby

Cizinci nacházejí uplatnění především ve čtyřech hlavních činnostech. Nejvíce jich působí v obchodě, zpracovatelském průmyslu a stavebnictví, zbytek v oblasti nemovitostí a pronájmu.

Největší počet ekonomicky aktivních cizinců je v Praze a ve Středočeském kraji, za nimi následují kraje Jihomoravský a Moravskoslezský. Nejméně cizinců působí na Olomoucku, Pardubicku a na Zlínsku.

Oficiálně v ČR podle posledního údaje z konce roku 2004 oficiálně žije 260 tisíc cizinců. Na 40 procent z nich zde má trvalý pobyt. Nejvíce občanů s trvalým pobytem pochází z Vietnamu, Slovenska a Ukrajiny. Na území České republiky se samozřejmě pohybují cizinci také nelegálně.

Neoficiální odhady o jejich počtech, které ale občas mají povahu pověstí či mýtů, se pohybují od dvaceti do sedmdesáti i více tisíc.

Kriminalita cizinců

S podnikáním souvisí i porušování předpisů a hospodářských zákonů. U cizinců se vedle nelegálního pobytu často jedná o zaměstnávání načerno a rovněž o neplacení odvodů z vyplácených mezd.

Počet trestných činů spáchaných cizinci ale od roku 2000 neroste. Jestliže v průběhu jednoho roku je v České republice trestně stíháno 85 760 Čechů a Češek (údaj z roku 2004), počet stíhaných cizinců se pohyboval kolem 3500 osob. Do tohoto počtu jsou zahrnuty všechny trestné činy.

Pokud se týká hospodářských deliktů, mezi nejčastější druhy porušování zákonů a předpisů cizinci patří maření výkonu úředního rozhodnutí (1116 případů ročně, kam spadá i vyhoštění za nelegální pobyt), padělání a pozměňování veřejné listiny (261 případů ročně), porušování autorského práva (sto případů ročně) či porušování předpisů o nálepkách k označení zboží (33 případů).

Reklama

Související články

V Česku pracuje už čtvrt miliónu cizinců

V Česku pracuje už čtvrt miliónu cizinců Na českém trhu práce nachází uplatnění už čtvrt miliónu cizinců. Řádný zaměstnanecký poměr či živnostenský list má 173...

Výběr článků

Načítám