Hlavní obsah

Nižší DPH bude podle Sobotky na většinu bytů a domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka odhalil svůj záměr, jak ponechat i po roce 2007 bytovou výstavbu ve snížené pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty. Chce využít dodatek ke směrnici EU o zařazování zboží a služeb do sazeb DPH. Nižší DPH by se vztahovala podle jeho slov na "většinu bytů". Šlo by o byty, jejichž výstavbu by stát podporoval z veřejných peněz. Řekl to v nedělním pořadu Sedmička na TV Nova.

Článek

Jako příklad uvedl podporu výstavby prostřednictvím půjček ze Státního fondu rozvoje bydlení nebo stavby bytů, které budou stavebníci financovat ze státem dotovaného stavebního spoření.

"My se domníváme, že nejjednodušší systém je v pětiprocentní sazbě ponechat všechnu výstavbu, která je nějakou formou, byť nepřímo, podporována z veřejných zdrojů, čili ta definice bude velmi široká a bude pokrývat velkou část výstavby nových bytů, bytových domů i jiných domů," řekl Sobotka.

Premiér Jiří Paroubek v České televizi uvedl, že vláda nejpozději do dvou týdnů rozhodne, co bude považovat za tzv. sociální bydlení. Návrh je podle Paroubka už "v jasnějších konturách" propracován.

Český souhlas je v Bruselu očekáván

Sekretariát Rady EU i Evropská komise počítají po sobotních výrocích premiéra Jiřího Paroubka s tím, že ČR bude v neděli formálně souhlasit s dohodou 22 zemí o režimu snížené sazby DPH z úterý. [celá zpráva] Pochybnosti naopak panují kolem Polska, které zatím nijak nereagovalo.

"Čekáme na Polsko a na Kypr. Mají čas do půlnoci a zatím není jasné, zda a kdy se vysloví. Máme za to, že pokud nepřijde žádná odpověď, budou trvat na odmítavé pozici a dohoda nebude platit," řekl rakouský mluvčí Nikola Donig. Připustil, že Kypr není považován za takový problém jako Polsko.

Česká republika se tento týden podle zdrojů EU dohodla s Evropskou komisí, s předsedajícím Rakouskem a také s Německem, které mělo největší výhrady k pokračování přechodných období, na takovém pojetí předpisů EU o dani z přidané hodnoty, které Praze umožní zatěžovat výstavbu bytů a domů i po roce 2007 ve většině případů nadále sníženou pětiprocentní sazbou.

Reklama

Související články

Česko a Polsko zablokovaly dohodu EU o DPH

Česká republika a Polsko a Kypr v úterý zablokovaly dohodu Evropské unie o sazbách DPH. Země dostaly do konce týdne čas, aby se rozmyslely, zda na kompromisní...

Výběr článků

Načítám