Hlavní obsah

Merkelová zahájila davoské fórum

Právo, DPA, vpl, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS

Vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové, jediné nejvyšší představitelky sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska G8, otevřelo ve středu ve švýcarském letovisku Davos Světové ekonomické fórum zasvěcené globalizaci.

Článek

Kancléřka nastínila základní body reformy, kterou její vláda chystá v německé ekonomice. Hlavním mottem letošního, v pořadí už 36. ročníku, je vztah mezi Východem a Západem, především na hospodářské úrovni.

"Těžiště světové ekonomiky i politiky se přesouvají od Atlantského k Tichému oceánu. Nástup asijských ekonomik může Západ přijmout jako výzvu. K soutěži i k partnerství," řekl k tématu zakladatel a předseda fóra Klaus Schwab.

Akce, již střeží 6500 vojáků švýcarské armády, se zabývá ekonomickým vzestupem Číny a Indie, mezinárodním obchodem, nezaměstnaností a energetickou strategií. Pořadatelé očekávají 14 šéfů států a vlád, mezi nimi afghánského prezidenta Karzáího, iráckého premiéra Džafarího a pákistánského prezidenta Mušarafa.

V Davosu se rovněž objeví více než 730 šéfů velkých bank a firem a dalších podnikatelé, univerzitní profesoři a poradci, ale i teologové a umělci. Celkem tu bude na 2300 účastníků, nejvíc v historii fóra.

Antifórum v Caracasu

Na 60 tisíc lidí - představitelů antiglobalizačních hnutí, ochránců lidských práv, intelektuálů, gayů a lesbiček, domorodých komunit a protiválečných aktivistů - se účastní ve venezuelské metropoli seminářů šestidenního Světového sociálního fóra, pořádaného každoročně jako protipól davoského setkání.

Politické okruhy jednání

:: postup proti terorismu

:: jaderný program Íránu

:: situace na Blízkém východě

:: zadluženost třetího světa

Úvodního pochodu ulicemi Caracasu se včera účastnilo na deset tisíc lidí, mezi nimi i Američanka Cindy Sheenanová, jež vede kampaň za odchod jednotek USA z Iráku. K účastníkům má promluvit i prezident hostitelské země a neformální lídr protibushovského hnutí Hugo Chavez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám