Hlavní obsah

Lidé by mohli dostat příspěvek na dovolenou v ČR

Právo, Hana Kadečková, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Firmy a zaměstnanci možná získají významné daňové úlevy na tuzemskou rekreaci. Vyplývá to z návrhu sociálnědemokratického poslance Miroslava Svobody, který podle jeho slov získal podporu i u některých nejvyšších funkcionářů ČSSD.

Článek

Svoboda chce v rámci novely zákona o poskytování služeb v cestovním ruchu, která již ve Sněmovně prošla prvním čtením, prosadit, aby zaměstnavatel mohl svému zaměstnanci poskytnout od ledna 2007 příspěvek na rekreaci v ČR s daňovou úlevou.

Ta spočívá v tom, že firma či jiný podnikatel by si mohli odečíst příspěvek od základu daně a neplatili z něho daň, zdravotní ani sociální pojištění. Obdobně zaměstnanec by z tohoto příspěvku neplatil daň ani pojistné.

Podobně jako stravovací poukázky

Příspěvek se uvažuje ve výši 10 000 korun a měl by podobu poukazu na dovolenou, kterou by nešlo vyčerpat na nic jiného. Vše by fungovalo na obdobném principu jako dnes stravovací poukázky. Zaměstnanec by si sám vybíral, ve kterém zařízení a kdy by poukaz uplatnil.

"Cílem je, aby firmy mohly lépe motivovat své pracovníky a přitom to nemusely platit ze svého zisku. Řada z nich už přesto i dnes takové příspěvky svým zaměstnancům poskytuje. Toto opatření by současně významně podpořilo domácí cestovní ruch a zvýšilo zaměstnanost v některých turisticky méně vytížených regionech," řekl Právu Svoboda.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) považuje návrh za pozitivní. "Přispělo by to k vyšší pracovní motivaci lidí i k jejich lepšímu zdravotnímu stavu. Když příspěvky na rekreaci už dnes poskytují firmy bez daňových úlev, tak proč je nepodpořit. Je to v souladu s novým zákoníkem práce, pokud se takové příspěvky v kolektivní smlouvě dohodnou s odbory," uvedl Škromach.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch ale upozorňuje, že by tyto příspěvky v naturální podobě neměly v žádném případě nahrazovat mzdu. "Upřednostňujeme vždy mzdu, kterou si může člověk dát, na co potřebuje. Příspěvek na rekreaci by nemohl vyčerpat jiným způsobem než právě rekreací, třebaže na ni nemá chuť," uvedl Štěch.

Bylo by víc dovolených v ČR

Lidé spojení s turistickým ruchem jsou nápadem nadšení. "Více našich občanů by na svou hlavní dovolenou zamířilo do českých regionů. To by byl velký podnět jak pro rozvoj podnikatelů, tak i regionů. Lidé na dovolené se totiž potřebují nejen ubytovat a jíst, ale baví se, sportují a využívají další služby," řekl Právu ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

"Efekt by byl obrovský," soudí generální ředitel hotelového řetězce Orea Hotels Zdeněk Šafařík. Čeští turisté by podle jeho slov daleko více než dosud mířili do středních Čech, na Moravu a do jižních Čech. "Věřím, že by se díky přílivu českých turistů zvýšila kvalita ubytovacích zařízení a tím i atrativnost pro zahraniční klientelu,|" uvedl Šafařík. Otázka je, zda návrh získá podporu i v Parlamentu. "Rozumím bohulibému záměru, ale cesta je těžko realizovatelná i kontrolovatelná, zneužitelná a vysoce byrokratická," řekl Právu Martin Kocourek (ODS). Podle jeho slov by například úlevy byly jen pro někoho, protože u úřadů a institucí postrádá daňová motivace smysl.

I Svatomír Recman (KSČM) má značné výhrady. "Na jedné straně by bylo dobré, kdyby třeba do Beskyd přijelo víc turistů, ale na druhé vidím, že řada podnikatelů nemá ani na minimální mzdy pro své zaměstnance," upozornil Recman.

Možnost odečíst náklady na tuzemskou dovolenou z daňového základu mají už řadu let zaměstnavatelé například ve Francii a v Maďarsku. V jiných zemích se o této možnosti jedná.

Anketa

Dali byste přednost dovolené v ČR před zahraničím, pokud by vám na to zaměstnavatel přispěl?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8297 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám