Hlavní obsah

Burzu podpořil růst Erste

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční obchodování na pražské burze začalo propadem, později se však vývoj otočil a většina titulů ve SPAD postupně posílila, nebo alespoň stagnovala. Investoři si možná všimli zprávy investiční banky Morgan Stanley, která snížila doporučení pro akcie polských, maďarských a českých akcií na "neutrální."

Článek

Odůvodnila to zhoršujícím se výhledem růstu hospodářství Evropské měnové unie. "Banka naopak doporučila investorům vlastnit více tureckých akcií a akcií ruských neenergetických firem," uvedl Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT. Podle něj ale nejsou důvody nižšího doporučení pro střední Evropu relevantní, v ČR se očekává v příštím roce stejný růst jako letos.

Investoři se v průběhu obchodování začali více zajímat o nejsilnější tituly, především o Komerční banku, ČEZ, Erste Bank a Zentivu. Růst kursu Erste Bank burzu podpořil a tak se ostatní emise postupně vydaly vzhůru. Erste Bank posílila o 2,54 procenta na 1333 Kč, Komerční banka stagnovala na 3410 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,43 procenta na 1409,2 bodu.

Nejvíce spekulací se soustředilo kolem akcií ČEZ, který se zřejmě po zastavení privatizace v Polsku vydá za novými akvizicemi dále na východ, na Ukrajinu. Pokud by se tento krok nezdařil, firma zřejmě upraví dividendovou politiku a začne vyplácet více, než původně plánovala. Řekl to ve čtvrtek mluvčí firmy Ladislav Kříž. ČEZ ve středu zpevnil o 0,25 procenta na 681 Kč.

Velké evropské burzy ve čtvrtek posílily. Akcie zpevnily po ohlášeném zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. Potvrdilo se totiž, že nejde o počátek série obdobných kroků. Největší britský výrobce oceli Corus zpevnil o 5,4 procenta po informaci, že předpokládá růst cen oceli i v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie KB vzbudily zájem

V úvodu nového týdne se český trh rozdělil, část emisí v SPAD zpevňovala, další oslabovaly. Nejsilnější tituly pražské burzy však směřovaly vzhůru...

Zentiva uhájila stagnaci

Český akciový trh v úterý podlehl výběru zisků. Počet titulů ve SPAD se ztrátou převýšil zisky ostatních, které se však spíše podobaly stagnaci. Objemy obchodů...

Výběr článků

Načítám