Hlavní obsah

ODS chce dohodu o důchodové reformě i bez KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté se ve čtvrtek nechali slyšet, že nekomunistické strany by neměly čekat na KSČM až se rozhodne přistoupit na dohodu o důchodové reformě a schválit ji bez ní. Parlamentní strany navrhují, aby se v 65 letech odcházelo do důchodu od roku 2031, KSČM chce až rok 2036.

Článek

Parlamentní strany hledaly dohodu ve středu. Kvůli KSČM, která dohodu ostatních odmítla, má nyní ministerstvo práce připravit nový text, nad nímž se zástupci stran znova sejdou na začátku prosince. [celá zpráva]

Hranice odchodu do důchodu se nyní postupně zvyšuje až na 63 let v roce 2012. Podle ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU a ODS by od tohoto roku měla dál plynule růst až na 65 let v roce 2031. KSČM navrhuje, aby se zastavila, a na 65 vzrostla mezi lety 2031 a 2036.

"Považujeme za nepřijatelné, aby se demokratické strany staly rukojmím programových a mocenských zájmů KSČM. ODS proto vyzývá ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, aby nepřistoupily na diktát komunistů a podpořily dohodu o penzijní reformě v původním znění," stojí v prohlášení ODS.

Důchodový systém zůstane bez dluhů asi 20 let. Společnost ale stárne. Lidí, kteří pobírají penzi je stále více a prodlužuje se i doba, kdy starobní důchod berou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám