Hlavní obsah

Novým šéfem FeDu je Ben Bernanke

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Na místo nového šéfa Federálního rezervního systému (Fed), zřejmě nejmocnější funkce v americké ekonomice, nominoval v pondělí prezident George Bush svého nejvyššího hospodářského poradce Bena Bernankeho. Respektovaný ekonom a bývalý centrální bankéř má nahradit legendárního šéfa centrální banky Alana Greenspana, jehož mandát definitivně končí 31. ledna příštího roku.

Článek

"Rozhodnutí Fedu se dotýká životů a živobytí všech Američanů," řekl Bush v Bílém domě za přítomnosti Bernankeho a Greenspana. Dodal, že jeho kandidát "požívá hluboký respekt ve finanční obci".

Bernankeho, kterému je nyní 51 let, si Buch zvolil na významný hospodářský post již potřetí. V roce 2002 ho jmenoval členem Rady guvernérů Fedu a letos v dubnu ho udělal šéfem své Rady ekonomických poradců Bílého domu.

Jmenování do čela Fedu podléhá schválení Senátem a Bush vyzval tento orgán k urychlené aktivitě. "Budu-li Senátem potvrzen, udělám ve spolupráci s kolegy z Fedu vše, abych zajistil pokračování prosperity a stability americké ekonomiky," uvedl Benanke. "Mou první prioritou bude zachovat kontinuitu s politikou a politickou strategií Greenspanovy éry," dodal.

Bernanke je respektovaným ekonomem, známým tím, že se vyhýbá politické ideologii, třebaže je podobně jako Greenspan republikánem. Je zastáncem podobné politiky jako Greenspan, který nastoupil do funkce předsedy Rady guvernérů Fedu v srpnu 1987 ve věku 61 let a je často považován za nejúspěšnějšího centrálního bankéře všech dob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám