Hlavní obsah

Přenést ptačí chřipku na člověka není tak lehké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hrozba ptačí chřipky se pomalu vkrádá na starý kontinent. Tuto nemoc doprovází mnoho spekulací ohledně přenosu na člověka. Světová zdravotnická organizace (WHO) a  Mezinárodní úřad pro nákazy zvířat (OIE) uvádějí některé věci na pravou míru.

Článek

Nakazit se touto nemocí podle WHO nemůže jen tak. Nejčastějším způsobem, jak se člověk nakazí, je přímý kontakt s infikovanou drůbeží či jejími exkrementy. Drtivá většina zatím nakažených lidí pochází z předměstských oblastí, kde mnoho domácností chová volně drůbež. Tato drůbež se volně potuluje a dokonce má přístup i do příbytků lidí a na místa, kde si hrají jejich děti. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je vystavení viru největší při porážce, oškubávání a kuchyňské přípravě drůbeže.

Ačkoliv do kontaktu s infikovanými ptáky přišlo velké množství lidí, pouze přibližně 100 lidí zatím touto nemocí onemocnělo. To je podle WHO velmi malé číslo. Přesto se zatím stále neví, proč se někteří lidé ptačí chřipkou nakazí a jiní při stejném vystavení nikoliv.

Drůbeží pokrmy jsou bezpečné

Podle odborníků ze zmíněných světových institucí taktéž není důvod obávat se konzumace drůbežího masa. WHO upozorňuje, že zatím nebyl prokázán žádný výskyt nemoci v řádně tepelně zpracovaném drůbežím produktu.

Podle Mezinárodního úřadu pro nákazy zvířat (OIE) produkty určené pro konzumaci (drůbež, vejce a produkty z nich) nepředstavují pro spotřebitele žádné riziko. Jak bylo totiž prokázáno, virus ptačí chřipky zničí teplota přesahující 70 stupňů Celsia. Tuto teplotu běžné kuchyňské úpravy lehce přesáhnout. OIE a WHO proto doporučily, aby lidé kladli důraz zejména na základní pravidla hygieny a dobrou tepelnou úpravu.

V Rumunsku vyhlášena karanténa

Poté, co byl v sobotu v Rumunsku prokázána výskyt viru H5N1, který je přenosný na člověka, pokračuje vybíjení drůbeže. Už o víkendu bylo spáleno na 18 000 kusů drůbeže z vesnice Ceamurlia de Jos, kde byl právě H5N1 zjištěn. V druhé postižené rumunské obci Maliuc skončily stejně asi tři tisícovky opeřenců.

Ptačí chřipka

  • neboli aviární influenza
  • postihuje zejména drůbež  
  • první výskyt v roce 1994 jihovýchodní Asii
  • naposledy se objevila v Turecku a Rumunsku začátkem října
  • jeden její typ, virus H5N1, může být přenosný i na člověka

zdroj: SVS ČR

Podle prefekta župy Tulcea Leftera Chirica byli všichni obyvatelé obou vesnic okamžitě očkováni proti běžné chřipce a ti, kteří vykazují příznaky jsou pod nejpřísnějším dohledem lékařů. V okolí obou míst výskyt ptačí chřipky byla vyhlášena karanténa a je tu prováděna dezinfekce, uvedl Chirica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám