Hlavní obsah

Experti: Případná účast KSČM ve vládě by odradila investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případná účast komunistů ve vládě by vystrašila zahraniční investory a odradila by je od investování v České republice. Vyplývá to z ankety ČTK mezi českými i zahraničními ekonomy. Vznik čistě levicové koalice by měl rovněž negativní dopad na trh a vedl by k prudkému oslabení koruny a pádu akcií.

Článek

"Při představě hospodářské politiky napsané společným perem obou politických stran (ČSSD a KSČM) zamrazí v zádech více než při sledování kdejakého krvavého hororu," řekl ČTK David Marek ze společnosti Patria Finance.

V případě přímých zahraničních investic lze podle něj očekávat zpomalení přílivu kvůli obavám ze zvýšení daňové zátěže. Vzhledem ke srovnatelným podmínkám a rizikům v okolních zemích střední Evropy by investoři, finanční i přímí, neměli důvod přemýšlet o České republice. "Kontrast slovenských ekonomických reforem, pravděpodobného kurzu nové polské vlády a socialisticko- komunistické hospodářské politiky v ČR by tuto zemi odsunul na okraj vyspělé Evropy, a právem," dodal.

Případná povolební dohoda ČSSD a KSČM by mohl zbrzdit přijetí eura

Účast komunistů ve vládě by byla špatným signálem i z pohledu analytika frankfurtské banky Dekabank Dietmara Hornunga. "Kdyby se sociální demokracie rozhodla utvořit vládu s komunisty, vyvolalo by to na trhu určitě velkou skepsi a určitě by to vrhlo stín i na perspektivu členství v evropské měnové unii, neboť by nebylo možné fiskálně očekávat v dohledné době kroky, které by umožnily přijetí eura," uvedl pro ČTK.

Česko je na tom podle něj přitom ekonomicky mimořádně dobře, má stabilní měnu a výrazný růst. "Neudělá-li politika žádnou chybu, má země dobrou ekonomickou perspektivu," podotkl odborník na východní Evropu. "Na kapitálových trzích už se s Českem zachází skoro jako se zemí evropské měnové unie," dodal Hornung. "Účast komunistů a krajně levicová vláda by byla signálem, který by určitě vyvolal velkou skepsi," uzavřel.

Investoři by sledovali ČR pečlivěji

Podle londýnských analytiků by větší vliv KSČM přinesl nejprve jistý odstup, ale nikoli automatický odklon od podnikání v ČR. Komunisté podle nich nejsou automaticky na černé listině. Dá se předpokládat, že investoři by si dali nějaký čas na to, aby zjistili, jak si bude taková vláda skutečně počínat a že by jim nestačila slovní ujištění.

Podle Zsolta Pappa z ABN Amro by se analytici a investoři zaměřili zejména na fiskální a daňovou politiku. Nestačila by jim globální čísla, ale sledovali by i podrobnosti. Shovívavější je naopak francouzský socialistický senátor a bývalý ministr Robert Badinte, který nevidí v případné účasti komunistů hrozbu. "Kde teď investoři investují nejraději? V Číně, kde, pokud vím, je komunistických ministrů plno," řekl ČTK.

Badinter, který byl v 80. letech členem vlády, v níž byli i komunisté, uvedl, že vše záleží na kvalitě lidí, ale pokud z lidového hlasování vyplývá, že by komunisté měli nést část politické odpovědnosti, není důvod je odsouvat stranou. Dodal, že ve francouzském případě by neměla účast komunistů ve vládě na důvěru investorů vliv.

Komunisti by museli ukázat odpovědnost

Za nestravitelnou novinku pro Evropu by nepovažoval případný vstup komunistů do vlády ani Jean-Michel De Waele, analytik ze Svobodné bruselské univerzity. "Vyvolalo by to zajisté zájem a překvapení. Vedlo by to zřejmě k posílení některých sociálních aspektů české vnitřní politiky a navenek by se to zřejmě projevilo výraznějším nacionalismem. Neočekával bych ale větší negativní reakce, ani hospodářské důsledky," doplnil.

Vznik koalice ČSSD-KSČM by mohl pro Česko znamenat stabilní vládu a stal by se potvrzením, že většina voličů hlasovala nalevo, uvedl De Waele. Komunisty by to přimělo k daleko větší odpovědnosti, vyvedlo by je to z ghetta a zároveň by je to vystavilo nutnosti hájit vládní politiku, která by se nemohla příliš lišit od té dosavadní. "Jak jsme byli svědky i v jiných zemích, mohlo by to znamenat začátek jejich konce."

Podobného názoru je i David Navrátil z České spořitelny. "V současné době je špatně, když je zhruba 20 procent parlamentu izolováno. Přináší to patové politické situace při různých důležitých hlasováních, například při sestavování vlády," vyložil. Navíc komunistické straně narůstají preference i kvůli jednání nespokojených voličů, kteří raději dávají hlas straně, jež se za posledních deset let nestačila zdiskreditovat. "Zatažení komunistů do praktické politiky by mohlo vést k vystřízlivění těchto voličů," domnívá se Navrátil.

Anketa

Uškodila by účast KSČM ve vládě české ekonomice?
ano
70,7 %
ne
29,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám