Hlavní obsah

Martínek chystá pro mladé půjčky i na modernizaci bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) chystá pro ty mladé lidi, kteří si chtějí zmodernizovat byt či dům, výhodnou, až stotisícovou půjčku. Tyto úvěry by se měly poskytovat již od ledna příští roku. Jde o další formu pomoci mladým lidem. Ti mají už nyní možnost získat od státu půjčku na výstavbu či koupi nových bytů či domů a na pořízení družstevního bytu.

Článek

 "Návrh vládního nařízení šel do meziresortního připomínkového řízení," potvrdila Právu tisková mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová. Úvěr na modernizaci má mít dvouprocentní úrok a splatnost do deseti let. Měsíční splátka stotisícového úvěru by činila asi 920 korun.

Úvěr půjde použít na stavební úpravy a dále na opravy fasády a vnitřních omítek, obkladů stěn, podlah a dlažeb, opravy vnitřních instalací, výměnu a opravy dveří, oken, střech, opravy vytápění, výměnu kuchyňských linek a van, na připojení domu k veřejným sítím apod.

Úvěr budou moci získat vlastníci či spoluvlastníci bytového domu, rodinného domu či bytu a také nájemci bytů, kteří jsou společníky právnické osoby, jež nemovitost vlastní. Těmi bývají nejčastěji členové družstva, které koupilo dům od obce v rámci privatizace. Mladým nesmí být víc než třicet pět let. U manželů musí podmínku splnit oba partneři.

Výše půjčky může být vyšší

Půjčku bude poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Budou ji moci získat mladí manželé s dětmi i bez nich a osoba nežijící v manželství, která pečuje alespoň o jedno dítě.

Výše půjčky není ještě definitivní, může se o něco zvýšit. "Jde o dobrou věc, která mladým lidem pomůže. Sto tisíc není zase až tak velká suma, proto bych doporučoval ještě zvážit, zda ji nezvýšit třeba na 150 tisíc korun," řekl Právu předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Jaromír Císař. Fond na tyto půjčky plánuje pro příští rok asi miliardu.

Už nyní mohou mladí lidé získat až třistatisícovou půjčku na pořízení svého bydlení za úrok dvě procenta ročně. Za každé dítě narozené po získání půjčky se z ní odečítá 30 000 korun. Zájem je o úvěry velký, jen pro letošní rok byly finance navýšeny na 2,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám