Hlavní obsah

Právo: zvýhodněné úvěry pro podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Získat výhodnější podmínky, než jsou u běžných úvěrů, mohou malé a střední firmy nejen v programech Českomoravské záruční a rozvojové banky, ale i přes Globální úvěr od Evropské investiční banky (EIB) nebo Evropský investiční fond. Více podrobných informací,včetně úvěrových novinek bank přináší Právo ve své pondělní příloze FIRMA.

Článek

 Například Česká spořitelna získala na přímou investiční podporu projektů v infrastruktuře dva milióny eur. Preferují se aktivity vedoucí k rozvoji infrastruktury, služeb a přeshraniční spolupráci.

Zdroje EIB lze využít na realizaci projektů financovaných ČS formou investičního úvěru nebo programu TOP Podnik a splňujících kritéria EIB. Náklady na projekt musí být v rozmezí 40 tisíc až 25 miliónů eur. Je třeba ho realizovat do pěti let. Některé obory jsou vyloučeny - například spalování odpadu, výroba a distribuce tabákových výrobků, produkce mouky, sladování, zpracování lnu a konopí... Projekty v oblastech životní prostředí, infrastruktura, rozvoj znalostní ekonomiky, racionální využití energie, zdravotnictví a vzdělávání mohou být realizovány všemi firmami bez ohledu na definici EIB o malém a středním podniku.

Možnosti záruk

Zároveň je ČS zařazena do programu Evropského investičního fondu - "Záruka za úvěry". V rámci něho jsou u úvěrů poskytnuty záruky až ve výši 50 procent závazků. "Cílem je omezit potíže s financováním malých a středních podniků v souvislosti s relativně vyšším rizikem a nedostatečným zajištěním," uvedl šéf odboru speciálních programů ČS Ladislav Dvořák.

Podle něho jsou zde dokonce některé podmínky a procedury z hlediska zajištění jednodušší než například u zvýhodněných a menšími firmami oblíbených úvěrů ČMZRB.

Levnější leasing na stroje a auta

Získat výrazně výhodnější podmínky při leasingu u osobních aut a strojů lze také přes zdroje Evropské investiční banky (EIB). Této možnosti, o níž se zatím příliš hlasitě nehovoří, ovšem hojně využívají všechny významné leasingové společnosti (například CACLeasing, ČSOB Leasing, VB leasing).

Zároveň je kombinují ještě s dalšími unijními programy. Výsledná cena pro firmu pak totiž může jít rapidně dolů. Využít toho lze u stavebních, obráběcích, tiskařských, zemědělských a dalších strojů či těžké dopravní technice A to i na použitá zařízení a technologie. Dotace snižuje úroky a pokrývá poplatky. Firma tedy nehradí výdaje spojené s uzavřením leasingové smlouvy.

Hodnota projektu se musí pohybovat od 40tisíc do miliónu eur. Financovaná část projektu v podobě technologií či nemovitostí může být v hodnotě 20 až 250 tisíc eur. Minimální délka splácení je 48 měsíců. Nejsou stanovena omezení, co se oboru týče, až na několik vyloženě specifických činností, které se obecně neslučují s politikou podpory EIB.

V pondělním Právu-příloze FIRMA najdete:

  • Co nového nabízejí banky firmám
  • Jak dát padáka podle zákona
  • Šance na nové zakázky: přehled poptávek podniků ze světa
  • Nový seriál o našich exportérech "Prorazili do světa"
  • Jak chránit počítač proti pirátům
  • Bude se u nás těžit zlato?

Příloha FIRMA - nyní v Právu KAŽDÉ PONDĚLÍ!

"Zájemce předkládá podklady nutné k posouzení projektu pouze v českém jazyce. Doba schvalování projektu se neprodlužuje. Schválení projektu u EIB zajišťuje leasingová společnost," uvedl oficiální portál pro podporu podnikání a exportu Businessinfo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám