Hlavní obsah

Nový rekord akcií ČEZ

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie v závěru uplynulého týdne opět posílily, tempo růstu se však podstatně zvolnilo. Nejobchodovanější emisí ve SPAD pražské burzy byl opět ČEZ, který posílil o 0,26 procenta na 587,20 Kč, což je jeho nové dlouhodobé maximum. Pomohla mu Komerční banka, která zpevnila o 0,46 procenta na 3245 Kč.

Článek

"Akciím KB prospěl vyšší rating od S z předchozího dne," uvedl Petr Žabža na internetových stránkách společnosti Patria Finance.

Dolů tlačil trh výrobce cigaret Philip Morris, který uveřenil pololetní hospodářské výsledky. Konsolidovaný čistý zisk Philip Morris ČR v prvním pololetí klesl na 1,46 miliardy korun z loňských srovnatelných 1,91 miliardy korun. Tržby společnosti se snížily zhruba o desetinu na 5,74 miliardy, a to i přes růst celkového odbytu o 100 miliónů cigaret na 10,6 miliardy kusů. Důvodem byl vyšší podíl levných značek, uvedla firma v pololetní zprávě.

Pokud jde o budoucí vývoj, schválené zvyšování spotřební daně na tabákové výrobky v ČR může podle společnosti posílit trend přechodu konzumentů k levnějším značkám a výsledkem může být pokles nejen tržeb, ale i celého trhu s cigaretami. Vyšší zdanění připravuje vláda na Slovensku, také tam lze tedy čekat posilování levných cigaret. Akcie Philip Morris v pátek oslabily o 1,90 procenta na 19 063 Kč.

Posílil i Unipetrol

Mírně posílil Unipetrol, který vyčkává na rozhodnutí Komise pro cenné papíry o nabídce odkupu těchto akcií od majoritního vlastníka PKN Orlen za 135 Kč. Titul zpevnil o 0,54 procenta na 194,29 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,09 procenta na 1315,2 bodu, nové historické maximum hlavního burzovního indexu.

Evropské akcie v pátek odpoledne posilovaly a zdálo se, že již přeruší sestup v posledních dnech. Posilovaly tabákové firmy po zprávě, že Japan Tobacco uvažuje o akvizicích v Evropě. Dařilo se i výrobcům oceli, Corus Group posílil o 2,3 procenta. Odpoledne však převládly obavy z rostoucích cen ropy a z poklesu nálady spotřebitelů v USA, kteří se zvyšují svoji opatrnost v nákupech po růstu cen pohonných hmot a energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám