Hlavní obsah

ČR má na krku další televizní arbitráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lucemburská společnost EMV zahájila arbitráž proti České republice kvůli údajně zmařené investici do regionální televizní stanice TV3. Investice si firma cení na 45 miliónů dolarů, což je asi miliarda korun.

Článek

Oznámil to zástupce společnosti Jan Chudomel agentuře ČTK.

Spor pochází z roku 2001. EMV byla investorem v TV3, Martin Kindernay byl majitelem licence. Oba subjekty se dohodly, že založí společnost KTV, jejímž majitelem bude Kindernay, ale hlavní slovo v ní bude mít EMV, a na tu licenci převedou. To ale neschválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Kindernay si posléze založil svou vlastní firmu RTV Galaxie a na tu chtěl licenci převést. To už RRTV nevadilo a převod posvětila. Televize už ale dál nemohla svůj program, na nějž měla licenci, šířit. Neměla k tomu potřebné prostředky.

EMV tvrdí, že RRTV právě tímto rozhodnutím poškodila její investici do TV3.

Předchozí rozhodnutí nahrávají Lucemburčanům

Lucemburská společnost obě rozhodnutí rady napadla u soudu. Ten konstatoval, že zamítnutí žádosti převést licenci na KTV bylo nesprávné a také zrušil převod licence na RTV Galaxie. Licenci tak opět vlastnila fyzická osoba - Martin Kindernay.

Ten ale ještě před tímto rozhodnutí prodal RTV Galaxii i s licencí GES Holdingu (mj. majitel Primy), který na přidělených frekvencích provozoval například vysílání TV Praha. GES stále čekal, že se RRTV rozhodne znovu licenci na žádost Kindernaye převést na RTV Galaxie, to se ale nestalo. GESu tak došla trpělivost a vysílání regionálních stanic TV Praha a TV Hradec Králové zrušil. [celá zpráva]

Podle posledních informací chce Kindernay licenci vrátit zpět RRTV, tedy státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám