Hlavní obsah

Nezaměstnanost se zvýšila na 8,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet lidí bez práce se v červenci lehce přehoupl přes půl miliónu na 500 325 lidí. To je o 10 581 více než v červnu. Analytici vesměs zvýšení čekali. Míra nezaměstnanosti je 8,8 procenta, v červnu to bylo 8,6 procenta.

Článek

Meziročně se ale počet nezaměstnaných snížil. "Za dlouhodobým poklesem počtu nezaměstnaných stojí především poptávka po nových zaměstnancích v nedávno otevřených továrnách nadnárodních společností," myslí si analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Podle něj má vliv i demografická struktura. Do práce nastupují slabší ročníky (80. léta), zatímco silné poválečné ročníky odcházejí do důchodu.  "Za poklesem míry nezaměstnanosti tak nemůžeme vidět především politiku vlády. Ta má až sekundární vliv," doplnil. Největší poptávka je po profesích jako je prodavač, číšník, kuchař a také po dělnících.

Číslo dočasně zvedli absolventi

Markéta Šichtařová ze společnost Next Finance připomněla, že nárůst nezaměstnanosti je jen sezónní. "Po přechodném zhoršení situace na trhu práce dojde v září opět ke zlepšení. Ještě jednoho přechodného zhoršení situace se dočkáme s nástupem zimy, protože chladné počasí znemožní některé sezónní práce. Ovšem pak již by měla míra nezaměstnanosti stabilně klesat," řekla Šichtařová.

Číslo v prvním letním měsíci zvedli nově zaregistrovaní absolventi škol. Celkem jich práci nemělo 30 892. Z celkového počtu nezaměstnaných je to 6,2 procenta. V porovnání s loňskem je nárůst daleko menší. Vladimír Pikora soudí, že je to tím, že zaměstnavatelé oceňují to, že mladí lidé umí pracovat s moderními technologiemi, proto jim často dají přednost před zkušenostmi starších.

Nezaměstnaných přibylo na Vysočině

Vyšší počet nezaměstnaných než v červnu registrovalo podle ministerstva práce a sociálních věcí hned 73 úřadů práce. Nejvíce to bylo v Pelhřimově (o 7,5 procenta) a Českých Budějovicích (o 7,2 procenta). Nezaměstanost naopak klesla na Bruntálsku a Jesenicku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám