Hlavní obsah

ČSA začnou jednat o spojení s Travel Service

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České aerolinie neztratily zájem o převzetí konkurenční firmy Travel Service. Od antimonopolního úřadu už dostaly kladné stanovisko, že případná fúze firem nenaruší hospodářskou soutěž v regionu. Cenu ČSA nabídnou teprve poté, co provedou prověrku Travel Servisu.

Článek

O tom, že antimonopolní úřad spojení firem povolil, informoval v úterý deník Mf Dnes. Antimonopolní úřad i ČSA posléze informaci potvrdily.

"Na základě souhlasu ÚOHS obnoví České aerolinie jednání se společností Travel Service," sdělila mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Dopravce nyní provede hloubkovou kontrolu, tzv. due diligence, za účasti auditorských firem. Pokud bude chtít Travel Service převzít, musí dohodnout i další spolupráci s cestovními kancelářemi, které služby menšího z dopravců využívají.

Travel Service působí na českém trhu jako charterový dopravce, to znamená, že jeho služby využívají např. cestovní kanceláře pro cesty svých klientů na dovolenou. Součástí Travel Servisu je i jediný český diskontní dopravce Smart Wings.

ČSA už dříve avizovaly, že chtějí svou charterovou službu posílit. Výhodnější je zavedenou firmu převzít, než budovat vlastní. ČSA se o konkurenta už ucházely na začátku loňského roku. Vedení Travel Servisu ale tehdy prověrku ve firmě nedovolilo a ČSA od záměru odstoupily. [celá zpráva]

Čekání na zisk či ztrátu

Podle předsedy dozorčí rady ČSA Eduarda Janoty je ale nyní hlavní prioritou ČSA udržení hospodaření v černých číslech. Pokud by vývoj nevypadal dobře, koupi charterového dopravce zváží. "Teprve v tomto kontextu se ukáže, zda je koupě Travel Service pro ČSA vůbec reálná a co národnímu dopravci přinese," řekl Janota. ČSA letos hrozí ztráta, především kvůli vysokým cenám ropy, slabému dolaru a menší poptávce zákazníků.

Firma plánuje také výstavbu opravárenského centra v ceně zhruba miliardy korun, kterou považuje za prioritu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám