Hlavní obsah

Vláda schválila zákon o účasti firem na veřejných projektech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákon o spolupráci státu a soukromých firem, díky němuž by daňoví poplatníci měli získat lepší služby za nižší náklady, schválila ve středu vláda. Zákon, který ještě musí posoudit parlament, by měl začít platit od 1. ledna 2006.

Článek

Norma má umožnit financování ze soukromých zdrojů například u dopravních staveb, projektů ve školství či sociální péči. Má posílit právní jistotu a vytvořit rámec pro projekty označované jako PPP tak, aby veřejné a soukromé subjekty získaly jasná pravidla spolupráce. Současně stanoví proceduru pro výběr koncesionáře, tedy dodavatele, a regulační mechanismy.

Jasně nastavené procesy schvalování zlepší podle ministerstva pro místní rozvoj, které zákon připravilo, průhlednost ve veřejném zadávání, což povede i k boji proti korupci. Přijetí zákona by mělo podle MMR podpořit i zahraniční investice do České republiky. Zároveň se předpokládá, že navrhovaná úprava uspoří veřejné prostředky.

Argumentem pro spolupráci státu a soukromého sektoru je například to, že daňoví poplatníci mohou získat služby, které by jim veřejný sektor kvůli nedostatku kapacit nemohl zajistit. V rámci partnerství se také přesouvají rizika na soukromý sektor, tedy na subjekty, které mají obecně lepší schopnost řízení, uvádí ministerstvo.

Systém funguje i bez zákona

Loni založená Asociace pro podporu projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru v České republice má však výhrady. Její předseda Marek Ditz již dříve uvedl, že by nebylo vhodné na soukromé firmy nahrnout veškerá rizika projektu, neboť by to vedlo k jeho prodražení. Pro soukromý sektor se podle Ditze nehodí ani projekty, které nemají ekonomickou návratnost.

Přestože se stát snaží vytvořit pro spolupráci veřejného sektoru a soukromých firem právní rámec, systém PPP již funguje neorganizovaně řadu let. Obce jej například běžně používají ve vodárenství, zajištění veřejného osvětlení nebo hromadné dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám