Hlavní obsah

Růst cen v průmyslu už osmý měsíc zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v červnu meziročně o 2,7 procenta. Už osmý měsíc v řadě tak tempo růstu zpomaluje. Nebýt stále rostoucích cen výrobků z ropy, železa a koksu, růst by téměř nebyl patrný. Ceny zemědělských produktů dokonce klesají, v červnu to bylo meziročně o 9,2 procenta.

Článek

"V červnu se výrazně zvolnil růst cen především v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků na 9,7 % z květnových 17,2 % a v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků na 5,7 % z 11,7 % v květnu," uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Klesly ceny chemických výrobků a vláken a také potravin a nápojů.

"Ceny se ve výrobní sféře snižují již druhý měsíc v řadě, což dále oslabuje nebezpečí, že by mělo jejich předchozí vzedmutí výrazněji promluvit do spotřebitelské inflace," uvedl akonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Zemědělci vydělali v červnu letošního roku více hlavně na zelenině. V porovnání s loňskem o 28,2 procenta více. V květnu přitom tytéž ceny klesly o 29,5 procenta.

V červnu zlevnily meziročně ranné brambory (42,3 procenta), obiloviny (o 36,1%) a ovoce (o 17,4%). V porovnání s loňskem se zvýšily ceny masa a mléka.

Ceny kovů dál klesají

Meziměsíčně se ceny v průmyslu snížily o 0,2 procenta. Podle analytiků Raiffeisenbank je to důsledek hlavně toho, že meziměsíčně klesly ceny hutních výrobků. Téměř o tři procenta klesly také ceny výrobků v kategorii ostatní zpracovatelský průmysl.

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně zvýšily o 2,9 procenta. "Nárůst cen zemědělských komodit se projevuje v cenách potravin pouze v omezené míře. Zpracovatelé tak na sebe část růstu cen v zemědělství přebírají a zmenšují si tím své marže," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám