Hlavní obsah

Průmysl si stále drží slušný růst, trh ale čekal víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o čtyři procenta. Výsledek je stále dobrý, i když už nedosahuje dubnového čísla 5,7 procenta. Český průmysl stále táhne výroba dopravních prostředků, především osobních aut. Výsledky ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Kromě dopravních prostředků se daří také těžbě nerostných surovin jako je kaolin nebo síra a výrobě doplňků z pryže. ČSÚ zmiňuje například okenice, rolety nebo gumové hadice. Úspěch těchto firem potvrzuje také fakt, že v těchto oborech na rok nejvíce stoupl počet zaměstnanců.

Dlouhodobě se nedaří textilnímu a kožedělnému průmyslu, k nim se stále více se špatnými výsledky připojuje výroba kovů a jejich zpracování a také rozvod elektřiny, plynu a vody

Ekonomové se shodují, že růst nebyl tak vysoký jak předpokládali a číslo spíš zklamalo. Více si slibovali od rozjezdu automobilky TPCA. Vladimír Pikora z Volksbanka ale upozornil, že částečně na vině vysoká srovnávací základna z loňska. "Za zpomalením průmyslové výroby nestály ani tak problémy odvětví, jako spíš vysoká srovnávací základna v loňském roce, kdy produkce rostla dvouciferným tempem. Z takto vysoké srovnávací základny se roste těžko," uvedl Pikora.

Vyšší tržby

Tržby průmyslových podniků se zvýšily o 7,5 procenta. Výrobci dopravních prostředků vydělali dokonce o 22,6 procenta více než v roce 2004. Podnikům vyrábějícím zboží z plastů a gumy stouply tržby o 14 procent.  "Tržby rostou rychleji než výroba, tudíž podniky nevyrábí na sklad," řekl analytik České spořitelny David Navrátil

Na výdělcích podniků v ČR se většinovou mírou podílejí firmy se zahraničním vlastnictvím. Jejich podíl je 55, 1 procenta. Na tržbách z vývozu do zahraničí se v českém průmyslu podílejí dokonce 73 procenty.

Zakázky na nové zboží stagnují

V porovnání s loňskem klesl počet uzavřených zakázek, firmy se zavázaly vyrobit další zboží v hodnotě 115,8 miliardy korun. Loni to bylo asi o procento více. "Největší hodnoty nových zakázek ze zahraničí byly uzavřeny v odvětvích výroba radiových, televizních a spojových zařízení a přístrojů (růst o 28 procent)," uvedl ČSÚ. jen polovinu zakázek, co loni mají například výrobci zdravotnických a optických přístrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Průmyslová výroba překvapila náhlým růstem

Po březnové téměř stagnaci se průmyslová výroba v dubnu zvýšila nečekaně o 5,7 procenta. Dařilo se výrobcům strojů a dopravních prostředků. Výrobu zvyšovaly...

Výběr článků

Načítám