Hlavní obsah

Nabíječka z Číny je nebezpečná, hrozí úraz proudem

Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z prodeje nabíječku na mobilní telefony. Čínský výrobek podle inspektorů představuje vysoké riziko úrazu elektrickým proudem. Informoval o tom v úterý mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

Nebezpečná nabíječka

Článek

Jedná se o nabíječku pro mobilní telefony, která se prodává pod názvem Premium Caliber PW-3IT. Výrobcem je čínská firma Hyper Power Holdings. Dovozcem a distributorem byla společnost Mobil Pohotovost z Prahy.

Inspekce zjistila, že tento produkt vykazuje vysoké riziko nebezpečnosti, jelikož při používání může dojít vlivem nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku k průrazu této izolace.

„Nebezpečné napětí 230 V z primární části se může objevit na USB konektoru sekundární části. Pokud se uživatel dotkne tohoto konektoru při nabíječce zasunuté v zásuvce, může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu,” popsal mluvčí Fröhlich. Navíc nejsou na výrobku a obalu uvedeny identifikační údaje výrobce.

ČOI uložila prodejci zákaz dodávání výrobku na trh a jeho stažení z trhu. Výrobek byl zveřejněn v systému RAPEX, což je evropský systém včasného varování před nebezpečnými výrobky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám